Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că între 15 şi 20 de spitale din ţară şi din Bucureşti întâmpină probleme în utilizarea sistemului informatic Hipocrate, conform Agerpres.

UPDATE: Bilanțul a crescut la 21 de spitale din România, care folosesc platforma informatică Hipocrate, au fost afectate de atacul cibernetic executat cu aplicaţia ransomware Backmydata, un virus din familia ransomware Phobos, care a criptat datele din serverele acestor unităţi, informează Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC).

"DNSC desfăşoară o investigaţie asupra unui atac cibernetic executat cu aplicaţia ransomware Backmydata, un virus din familia ransomware Phobos, care a criptat datele din serverele mai multor spitale din România care folosesc platforma informatică Hipocrate. În acest moment putem confirma faptul că 21 de spitale au fost afectate în urma atacului. Spitalul de Pediatrie Piteşti a fost afectat începând cu data de sâmbătă 10 februarie 2024. Celelalte spitale au fost afectate începând cu 11-12 februarie 2024", conform unei actualizări publicate luni seara de DNSC.

Unităţile afectate de atacul cibernetic sunt Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău, Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă "Sf. Apostol Andrei" Constanţa, Spitalul Judeţean de Urgenţă Piteşti, Spitalul Militar de Urgenţă "Dr. Alexandru Gafencu" Constanţa, Institutul de Boli Cardiovasculare Timişoara, Spitalul Judeţean de Urgenţă "Dr. Constantin Opriş" Baia Mare, Spitalul Municipal Sighetu Marmaţiei, Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgovişte, Spitalul Clinic Colţea, Spitalul Municipal Medgidia, Institutul Clinic Fundeni, Institutul Oncologic "Prof. Dr. Al. Trestioreanu" Bucureşti (IOB), Institutul Regional de Oncologie Iaşi (IRO Iaşi), Spitalul de Ortopedie şi Traumatologie Azuga, Spitalul orăşenesc Băicoi, Spitalul Clinic de Urgenţă Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri Bucureşti, Spitalul de Boli Cronice Sf. Luca, Spitalul Clinic C.F. nr. 2 Bucureşti şi Centrul medical MALP SRL Moineşti.

Conform datelor DNSC, celelalte 79 de unităţi din sistemul de sănătate au fost deconectate de la internet şi asupra lor se desfăşoară investigaţii suplimentare pentru a se stabili dacă au fost (sau nu) ţinta atacului.

Majoritatea spitalelor afectate au copii de siguranţă a datelor de pe serverele afectate, cu date salvate relativ recent (1-2-3 zile în urmă) cu excepţia unuia, ale cărui date au fost salvate cu 12 zile în urmă. Aceasta ar putea permite restaurarea mai facilă a serviciilor şi a datelor.

Știrea inițială:

În cursul nopții de 11 spre 12 februarie 2024 a avut loc un atac cibernetic masiv de tip ransomware asupra serverelor de producție pe care rulează sistemul informatic HIS. Ca efect al atacului, sistemul este nefuncțional, fișierele și bazele de date sunt criptate.

Unitățile medicale afectate de atacul cibernetic sunt:

•​Spitalul Clinic de Urgență Chirurgie Plastică, Reparatorie și Arsuri București
•​Spitalul de Ortopedie și Traumatologie Azuga
•​Spitalul Județean de Urgență "Dr. Constantin Opris" Baia Mare
•​Spitalul Clinic Județean de Urgență "Sf. Apostol Andrei" Constanța
•​Institutul Oncologic "Prof. Dr. Al. Trestioreanu" București (IOB)
•​Spitalul Militar de Urgență "Dr. Alexandru Gafencu" Constanța
•​Spitalul Municipal Sighetu Marmației
•​Spitalul Județean de Urgență Targoviste
•​Spitalul Clinic C.F. nr. 2 București
•​Institutul Clinic Fundeni
•​Institutul Regional de Oncologie Iași (IRO Iași)
•​Spitalul Județean de Urgență Buzău
•​Spitalul Județean de Urgență Slobozia
•​Institutul de Boli Cardiovasculare Timișoara
•​Spitalul de Boli Cronice Sf. Luca
•​Spitalul Clinic Colțea
•​Spitalul Municipal Medgidia
•​Spitalul Județean de Urgență Pitești

Incidentul se află sub investigația specialiștilor IT, inclusiv experți în securitate cibernetică din cadrul Directoratului Național de Securitate Cibernetică și sunt evaluate posibilitățile de repunere în funcțiune. De asemenea, au fost activate măsuri de prevenție exceptională și pentru celelate spitale care nu au fost afectate de atac.

Ministerul Sănătății, în parteneriat cu instituțiile din domeniu, monitorizează atent situația pentru remedierea cât mai rapidă a disfuncționalităților. În toate spitalele în care funcționează acest tip de sistem informatic, au fost luate măsuri de siguranță, limitare internet, salvare date pe suport extern, etc.

"Este adevărat. Sunt mai mult spitale care întâmpină probleme cu utilizarea unui program informatic important în funcţionarea spitalelor - se numeşte Hiprocrate. Nu ştim exact câte spitale sunt în momentul de faţă. Nu avem informaţia, dar lucrăm împreună cu Centrul Naţional de Securitate Cibernetică pentru elucidarea cauzelor şi remedierea acestora. Din informaţiile pe care le avem până în momentul de faţă este că sunt afectate între 15 şi 20 de spitale din întreaga ţară", a declarat ministrul, pentru AGERPRES.

Potrivit acestuia, unităţile medicale nu mai pot raporta serviciile medicale.

" Pe măsură ce vom avea informaţii suplimentare vi le vom furniza", a spus ministrul.

Purtătorul de cuvânt al Spitalului "Bagdasar Arseni", Florin Bica, a informat că sistemul informatic a fost "atacat".

"Informaţia a venit de la sistemul Hipocrate care se pare ca a fost atacat şi am oprit accesul la internetul public. În momentul de faţă funcţionăm în offline. Nu am trimis bolnavi acasă şi continuăm activitatea un pic mai greoi", a susţinut medicul.

Sistemul informatic medical Hipocrate contribuie la integrarea şi interconectarea tuturor activităţilor dintr-o instituţie medicală.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri