Initiativa legislativa depusa de Mihai Sturzu, care este sustinuta si semnata, in calitate de co-initiatori, de 106 parlamentari din toate formatiunile politice parlamentare, aduce trei modificari importante, prima dintre acestea constand in reglementarea obligatorie a relatiei dintre voluntar si organizatia gazda printr-un contract cadru in forma scrisa, inregistrat in evidenta organizatiei gazda, scrie Mediafax.

Sturzu a explicat, intr-o conferinta de presa, ca argumentele introducerii acestei prevederi au constat in evitarea pe viitor a muncii la negru, stabilirea clara a responsabilitatilor voluntarului si organizatiei gazda si evitarea incheierii altor forme contractuale.

A doua modificare, potrivit lui Sturzu, consta in recunoasterea voluntariatului ca experienta profesionala, in conditiile in care majoritatea statelor UE implementeaza deja o astfel de prevedere. Aceasta recunoastere nu insemna vechime in munca si nu se refera la includerea voluntariatului in sistemul de asigurari sociale sau in sistemul de pensii, ci vizeaza direct cresterea gradului de angajare a tinerilor, dar si a tutoro categoriilor de varsta.

Totodata, Sturzu a spus ca a treia modificare rezida in acordarea de catre organizatia gazda a unui certificat de competente dobandite prin voluntariat, la cererea voluntarului. Certificatul contine opt competente preluate din cadrul national si european al calificarilor.

Prezent la conferinta de presa in calitate de sustinator al initiative legislative, ministrul Tineretului, Nicolae Banicioiu, a precizat ca proiectul este un lucru bun, in concordanta cu solicitarile ONG-urilor in acest sens. "Eu am gasit tot felul de astfel de proeiecte de lege ascunse prin sertare la minister. Ultimul era din 2009. Nu a existat insa o concretizare. Ma bucur ca putem anunta intrarea pe un fagas accelerat catre Parlament si ii rugam pe tosi parlamentarii sa ne sprijine. Eu am inclus acest proiect in strategia pentru tineret pe care Ministerul o adopta", a spus Banicioiu.

Citeste si:

Ministrul a precizat ca de foarte multe ori, dincolo de munca la negru, voluntarii erau descurajati de faptul ca nu exista un acord, respectiv un contract care sa prevada clauze clare. "Activitatea de voluntariat trebuie statuata prin acest contract cu clauze clare, cu activitati recunoscute ca experienta. Partea de rezistenta a proiectului e ca toata experienta se va solutiona cu un certificat de competente preluate din cadrul european si national al calificarilor. Va fi o dezbatere in comisiile de specialitate din Parlament si suntem deschisi oricaror amendamente care vin in ajutorul legii", a mai spus Banicioiu.

La conferinta de presa a fost prezent, ca sustinator, si senatorul PSD Mircea Geoana.

El a precizat ca acest proiect de lege va face bine Romaniei pentru educarea si incurajarea sistematica a implicarii civice a cetatenilor romani in mersul cetatii.

"In medie, un suedez face parte din 4,4 ONG-uri diferite. Nivelul de implicare, dorinta de a contribui, de a fi parte a unei comunitati e extrem de puternica acolo.Voluntariatul si impicarea se educa, nu vine din dat religios (...) Iar voluntariatul nu e adresat exclusiv tinerii generatii. Sper sa avem legea operationala in aceasta sesiune", a mai spus Geoana.

Sursa foto: Freedigitalphotos.net