Conform cercetarii realizate de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES), 87% dintre romani spun ca Ziua Nationala este o sarbatoare importanta pentru familia lor.

Evenimentul este sarbatorit, in principal, cu familia si/sau prietenii (68%), arata acelasi sondaj.

In pondere de 38%, romanii spun ca, de Ziua Nationala, merg la manifestarile publice organizate cu aceasta ocazie, iar 30% spun ca sarbatoresc prin arborarea steagului Romaniei (30%).

Potrivit sondajului IRES, un sfert dintre romani afirma ca, de Ziua Nationala, obisnuiesc sa plece in excursii.

Corina Cretu: Nu avem voie sa...
Citeste si: Corina Cretu: Nu avem voie sa iesim de pe acest drum european

Pe de alta parte, majoritatea celor chestionati (77%) cred ca 1 decembrie este data potrivita pentru Ziua Romaniei, in timp ce 11% au indicat data de 24 ianuarie (Unirea Principatelor, din 1918), iar 6%, pe cea de 23 august (trecerea Romaniei de partea aliatilor, in al Doilea Razboi Mondial), care a fost Ziua Nationala intre 1948 si 1989.

Sondajul a evaluat si notiunea de patriotism in randul respondentilor. Astfel, 85% dintre acestia s-a declarat patrioti, insa doar 58% dintre cei chestionati considera ca patriotismul este o valoare actuala.

Cercetarea a fost realizata vineri, pe un esantion de 1.132 persoane cu varsta de minimum 18 ani, eroarea maxima tolerata fiind de ± 3 %.

Protest in Piata Victoriei de...
Citeste si: Peste 1.500 de oameni au protestat in Piata Victoriei fata de Guvern