Ora de vara 2018. In noaptea de sambata spre duminica Romania va trece la ora oficiala de vara. Mai exact, in noaptea de 24 martie spre 25 martie, romanii vor da ceasurile cu o ora inainte, iar ora 3:00 va deveni ora 4:00.

De asemenea, ca urmare a trecerii la ora de vara, ziua de 25 martie 2018 va fi cea mai scurta din an, cu doar 23 de ore si, asa cum se spune in popor, vom dormi mai putin.

De ce se schimba ora de doua ori pe an?

Intregul concept de a schimba ora de doua ori pe an are scopul de a ne bucura de mai multa lumina naturala pe parcursul zilei.

Astfel, ziua va deveni mai lunga decat noaptea si se va intuneca mai tarziu cu o ora.

De asemenea, aceasta schimbare este in beneficiul economisirii energiei electrice, deoarece programul de lucru coincide mai mult cu perioada in care avem parte de lumina naturala.

Citeste si:
WatchShop.ro: Romanii dau 450 de lei pe un ceas
WatchShop.ro: Romanii...

CFR Calatori trece la ora de vara: cum vor circula trenurile

Incepand cu data de 25 martie 2018, in activitatea de transport feroviar se va trece la ora oficiala de vara, ora 3.00 devenind ora 4.00. Pana acum trecerea la ora de vara nu a modificat mersul trenurilor in vigoare, circulatia urmand a se efectua conform orarului prevazut in mersul trenurilor. Pana la ora 3, trenurile au circulat dupa ora de iarna, iar la ora 3, ceasul se da inainte cu o ora, devenind ora 4. De la ora 4.00, trenurile vor pleca la orele din mersul de tren in vigoare, respectand ora oficiala de vara. Trenurile de calatori aflate in circulatie dupa ora 3.00, care devine ora 4.00, isi vor continua mersul pana la statia de destinatie, iar in cazul cand orele de plecare ale acestor trenuri se suprapun cu orele normale de plecare in intervalul orar 4.00-5.00, trenurile vor pleca in ordinea rangului.

Ora de vara 2018: de ce dam ceasurile inainte?

Ideea orei de vara apartine celebrului om de stiinta Benjamin Franklin. In anul 1784, acesta a scris un eseu numit "An Economical Project", in care a emis cateva idei pentru economisirea uleiului folosit la lampile de iluminat. Pe cand se afla la Paris, acesta s-a ocupat de modul in care lamplile cu ulei produceau lumina si cat de eficiente erau acestea. Intr-o dimineata de vara, Benjamin Franklin s-a trezit la ora 06.00, surprins de cat de multa lumina ii intra in camera. La inceput a crezut ca sunt lampile cu ulei ce se instalau pe strazile Parisului. Dar a observat ca Soarele tocmai rasarea la orizont. Apoi, in anul 1907, ideea lui Franklin a fost preluata de catre William Willett, un constructor britanic care a propus sa se adauge 20 de minute in fiecare duminica din aprilie si sa se scada aceste minute in duminicile lunii septembrie. In 1908, prima tentativa de a introduce aceasta regula s-a facut in Marea Britanie, insa a fost intampinata negativ.

In perioada orei de vara, diferenta dintre ora oficiala a Romaniei si Timpul Universal (GMT) va fi de trei ore.

In Romania, ora de vara a fost introdusa pentru prima data in 1932, intre 22 mai si 2 octombrie. Pana in 1939, ora de vara a functionat in fiecare an, intre prima duminica din aprilie, ora 00.00 si prima duminica din octombrie, ora 01.00.

Citeste si:
Starea drumurilor din Romania la finalul anului 2018
Drumurile din Romania la...

Din 1941, ora de vara nu s-a mai folosit, fiind reintrodusa in Romania abia in 1979. Pana in 1996, ora de vara se introducea de la sfarsitul lunii martie pana la sfarsitul lui septembrie. Din 1997 s-a trecut la ora de vara din ultima duminica a lunii martie pana in ultima duminica din octombrie, potrivit Observatorului Astronomic.

Primii care au introdus ora de vara au fost germanii, incepand din 1916 (intre 30 aprilie si 1 octombrie). Au urmat britanicii, care au introdus ora de vara tot in 1916 (intre 21 mai si 16 octombrie). Alte tari care au introdus ora de vara au fost: Belgia, Denemarca, Franta, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Turcia si Tasmania. Pe 19 martie 1918 a fost introdusa si in Statele Unite ale Americii, dar a fost folosita doar pana in 1919.

Ora de vara este in prezent implementata in peste 70 de state, dar perioada variaza de la o tara la alta.

Citeste si:
WatchShop.ro schimba identitatea de brand si vrea crestere de 20%
WatchShop.ro schimba...

Sursa foto: Dreamstime.com

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »Citeste si
Ora de iarna 2019: cand ne dam ceasurile cu o ora inapoi