A fost lansat noul raport The economist Intelligence Unit: “Modele Europene: Optiuni pentru finantarea sanatatii si medicamentelor inovatoare in Romania", care arata o prezentare generala a diferitelor modele de finantare ale sistemelor de sanatate din 12 state membre ale Uniunii Europene: Austria, Belgia, Franta, Germania, Ungaria, Italia, Olanda, Polonia , Romania, Slovacia, Spania si Marea Britanie.

Analiza are ca obiectiv evidentierea diferentelor si asemanarilor in ceea ce priveste tendintele finantarii sistemelor de sanatate si abordarile politice specifice acestor tari, pentru a identifica cele mai bune practici si pentru a sprijini eforturile Romaniei de a-si imbunatati propriul sustem de sanatate.

La fel ca si Romania, majoritatea tarilor europene se confrunta cu costuri tot mai mari ale gestionarii sistemelor de sanatate datorita unei combinatii de factori, precum imbatranirea populatiei, reducerea populatiei active, cresterea prevalentei bolilor cronice, precum si disponibilitatea unor tehnologii avansate si din ce in ce mai eficiente in domeniul sanatatii, a caror dezvoltare este costisitoare.

“Indiferent de modelul ales, sistemele de sanatate din toate tarile Europei se bazeaza pe aceleasi principii generoase - acces universal, echitabil si solidar - dar se afla in permanenta competitie pentru resursele financiare limitate. Iar Romania nu face exceptie”, a precizat Attla Fejer, presedintele LAWG.

“Romania a dezvoltat in ultimii ani o serie de reforme promitatoare ale sistemului sau de sanatate, insa asigurarea finantarii pentru o mai buna ingrijire, disponibila tuturor, este inca un subiect de actualiatate. Acest raport riguros reuneste propuneri bazate pe experienta altor tari europene, inclusiv modalitati de a utiliza fonduri private in complementaritate cu sistemul public, precum si mecanisme care ar putea imbunatati accesul la medicamente”, a adaugat Ana Nicholls, reprezentat al The Economist Intelligence Unit.

Raportul The Economist, dezvoltat la solicitarea Local American Working Group (LAWG), recomanda urmatoarele:

Finantarea sistemului de sanatate

Exista o legatura directa intre investitiile in sistemul de sanatate, productivitatea populatiei si cresterea economica a tarii. O astfel de viziune schimba conceptia de la “banii pentru sanatate reprezinta un cost” catre “banii pentru sanatate reprezinta o investitie”.

Pe langa aspectul eficientizarii fondurilor existente, Romania trebuie sa ia in considerare si valorificarea tuturor celor patru surse de finantare: asigurari obligatorii de sanatate, asigurari voluntare de sanatate, fonduri de la guvern si sume platite direct de pacienti.

In vederea stabilirii bugetului anual pentru sanatate, este important sa fie luat in considerare un pachet cuprinzator de asistenta medicala care sa raspunda nevoii pacientilor, alaturi de obiective pe termen lung pentru sistemul de sanatate. Astfel de obiective ar putea include un angajament de a creste sumele platite pentru sanatate din fonduri guvernamentale ca procent din PIB, pana la 7%, media pentru alte noi state membre ale UE.

Finantarea sistemului de sanatate se bazeaza in mod deosebit pe contributiile unui grup relativ mic de persoane. Avand in vedere trendurile demografice, sunt necesari pasi in directia imbunatatirii sustenabilitatii sistemului de sanatate pe termen mediu si lung.

Ca majoritatea sistemelor de sanatate din Europa, cel din Romania se bazeaza pe finantarea publica. Mentinerea accesului univeral la sistemul public de sanatate este importanta, insa exista argumente pentru ca Romania sa isi extinda si sistemul de asigurari voluntare de sanatate intr-un mod complementar fata de sistemul public, dupa modelul altor state, precum Franta.

Finantarea medicamentelor inovatoare

In multe cazuri, medicamentele inovatoare ofera o oportunitate nu numai de a imbunatati rezultatele pacientului, ci si de a reduce costurile viitoare cu asistenta medicala. De aceea, mai multe tari au introdus mecanisme specifice pentru a facilita accesul la medicamente inovatoare si au infiintat fonduri speciale, precum Fondul pentru medicamente inovatoare din Italia sau Fondul pentru medicamente pentru tratarea cancerului din Marea Britanie.

Accesul la asistenta medicala si tratament in Romania este uneori ingreunat de bariere administrative. Raportul evidentiaza faptul ca alte tari din UE ofera modele de buna practica in privinta reducerii acestor bariere si programe de acces rapid la tratamente inovatoare.

Raportul The Economist demonstreaza inca o data faptul ca realizarea unei finantari sustenabile a sistemului romanesc de sanatate reprezinta o provocare actuala si complexa. Avand in vedere aceste aspecte, sunt necesare eforturile conjugate si imediate ale tuturor reprezentatilor din sistem.

Sursa foto: Shutterstock / zenstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri