Peste 1.600 de taximetristi protesteaza miercuri in Piata Victoriei, solicitand modificarea Legii taximetriei, astfel incat sa poata fi sanctionati cei care desfasoara fara autorizatie transport public de persoane si in special transport in regim taxi. Autoritatile au decis eliminarea sintagmei ”in mod repetat” din legea 38/2003 privind transportul in regim de taxi si inchiriere si trecerea activitatii de ”rent a car” la Autoritatea Rutiera Romana.

UPDATE ora 15:10:

In urma intalnirii cu reprezentantii transportatorilor, Ministerul Transporturilor a decis ca va elimina sintagma ”in mod repetat” din legea 38/2003 privind transportul in regim de taxi si inchiriere si trecerea activitatii de ”rent a car” la Autoritatea Rutiera Romana.

”Asa cum am promis, la intalnirea din 5 februarie 2019, v-am chemat la discutii alaturi de colegul meu Eugen Teodorovici si saptamana viitoare va fi promovat cadrul normativ care va cuprinde solicitarile transportatorilor rutieri: eliminarea sintagmei ”in mod repetat” si trecerea activitatii de ”rent a car” la ARR", a declarat ministrul interimar al Transporturilor, Rovana Plumb.

Stire initiala:

"Dorim ca Guvernul Romaniei sa promoveze ordonanta de urgenta pentru modificarea Legii 38 (Legea 38/2003 privind transportul in regim de taxi si in regim de inchiriere - n. r.), modificare care se refera la posibilitatea de a sanctiona pe cei care executa transport public de persoane si in special transport in regim taxi, fara autorizatie. In acest moment ei nu pot fi sanctionati din cauza faptului ca exista in lege sintagma 'in mod repetat' si trebuie dovedit acest caracter de repetabilitate", a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, Bogdan Dinca, presedintele Confederatiei Operatorilor si Transportatorilor Autorizati din Romania (COTAR) Bucuresti.

Potrivit acestuia, in fata Palatului Victoria se afla intre 1.500 si 1.700 de masini, iar un nou protest, de mai mare amploare, se anunta pentru 27 - 28 februarie, in cazul in care nu se rezolva cererile taximetristilor.

"In prezent sunt in jur de 1.500 - 1.700 de masini. Astazi asa am avut organizat protestul, pana in 2.000 de masini in Bucuresti. Avem organizat (un protest - n. r.) simultan si in Iasi, Brasov, Constanta, Timisoara, Slatina, Targu Mures, Arad, iar pe 27 - 28 februarie, daca nu se rezolva, vor veni ei in Bucuresti, impreuna cu transportatorii de maxi-taxi, autobuze si microbuze", a precizat acesta.

La randul sau, presedintele COTAR, Vasile Stefanescu, a precizat ca o delegatie a taximetristilor se pregatea sa depuna un memoriu la Guvern.

"Ne-au chemat acum inauntru (la Guvern - n. r.) sa depunem petitia. Cerem doar sa se elimine aceasta sintagma 'in mod repetat' din Legea 38, astfel incat legea sa fie respectata de toata lumea. Mai mult, daca detinem presedintia Consiliului Uniunii Europene, inseamna ca Romania trebuie sa respecte si hotararea Curtii Europene de Justitie din 20 decembrie 2017, iar a veni in Romania si a crede ca faci o activitate nereglementata, neautorizata, nelicentiata inseamna ca ai impresia despre noi ca suntem o tara bananiera. Nu, vii in Romania, te supui legilor in vigoare si poti sa faci ce activitate vrei. Noua nu ne e frica de concurenta loiala, dar ceea ce se intampla astazi, haosul care este in transportul de persoane, aceste entitati care fac transport de persoane - peste 100.000 de masini in toata tara - a ajuns un fenomen care vad ca nu se poate stopa sub nicio forma", a explicat Stefanescu.

Acesta a adaugat ca in Piata Victoriei sunt peste 1.600 de taximetristi, care vor sta acolo pana la ora 15:00, iar urmatorul protest este programat pentru 27-28 februarie. Totusi, Stefanescu s-a declarat increzator ca protestatarii vor obtine ceea ce solicita de la premierul Viorica Dancila.

"Eu cred ca doamna prim-ministru ne va da aceasta ordonanta de urgenta atata timp cat noi nu cerem de la Guvern nici macar o marire de salariu, un ban, ceva, subventie, nimic. Cerem o simpla o simpla reglementare. Eu cred ca aceasta reglementare doamna prim-ministru ne-o poate da fara doar si poate", a mentionat el.

Intrebat pe ce se bazeaza, in conditiile in care s-a mai cerut acest lucru Guvernului in repetate randuri, Stefanescu a raspuns: ''Nu i-am solicitat-o doamnei prim-ministru Viorica Dancila, dar presupun ca doamna prim-ministru va tine cont de aceasta doleanta simpla a noastra, mai ales ca noi nu facem mitinguri politice, noi nu venim sa dam guverne jos, noi avem nevoie de o stabilitate guvernamentala".

COTAR a anuntat marti ca va protesta miercuri, intre orele 9:00-15:00, in fata Guvernului, cu 2.000 de masini, din cauza lipsei de reactie a autoritatilor fata de cerintele transportatorilor autorizati care isi desfasoara activitatea legal. Proteste similare au fost organizate si in alte orase din tara, unde aceste actiuni au fost autorizate.

"Confederatia Operatorilor si Transportatorilor Autorizati din Romania reia protestele de strada, impotriva lipsei de reactie a Guvernului fata de cerintele transportatorilor autorizati care isi desfasoara activitatea legal", se mentioneaza intr-un comunicat al confederatiei.

Presedintele COTAR, Vasile Stefanescu, a sustinut ca mitingul transportatorilor nu este unul politic, ci intentioneaza sa atraga inca o data atentia Guvernului Romaniei ca trebuia sa scoata din Legea Taximetriei sintagma "in mod repetat", introdusa in 2015 de fostul ministru al Transporturilor Lucian Sova.

"Nu este un miting politic. Iesim din nou in strada, pentru a mai atrage inca o data atentia Guvernului Romaniei ca trebuia sa scoata de mult timp din Legea Taximetriei sintagma 'in mod repetat', introdusa in 2015 de fostul parlamentar Lucian Sova, devenit ulterior ministru al Transporturilor si demis recent. Am cerut de nenumarate ori eliminarea acelei sintagme din lege care a fost introdusa pentru a impiedica autoritatile care ar putea stopa pirateria din transporturi. Iesim in strada pentru ca nu se respecta Hotararea Curtii Europene de Justitie, care a decis ca aplicatiile care fac transport de persoane neautorizat sunt transportatori, nu prestatori de servicii online. Nu cerem bani, nu cerem nimic altceva decat sa se respecte legea. Sunt peste 100.000 de persoane neautorizate care functioneaza in Romania, iar UBER, Taxi Fy, Bla Bla Car si Clever Go circula fara probleme, dau comenzi, incaseaza bani, sfidand legislatia pentru transporturi si taximetrie, pe care noi o respectam", a spus acesta.

Transportatorii autorizati cer Guvernului sa rezolve cu celeritate aceasta situatie si sa excluda falsii transportatori de pe drumurile Romaniei, asa cum sunt exclusi falsii medici, falsii preoti sau falsii avocati, deoarece si taximetristii fara licenta si fara autorizatie sunt falsi transportatori de persoane.

COTAR este o organizatie reprezentativa la nivel national, care are ca membri federatii si asociatii din randul transportatorilor de persoane, transportatorilor in regim de taxi si inchiriere, scolilor de conducatori auto.

Conform unui comunicat al Primariei Capitalei, primarul general, Gabriela Firea, solicita Guvernului sa continue in mod constructiv dialogul cu transportatorii, pentru evitarea blocarii traficului in Bucuresti, dupa ce acestia au cerut aprobare pentru desfasurarea unui miting de protest in Piata Victoriei.

"Confederatia Transportatorilor Autorizati din Romania (COTAR) a solicitat Primariei Capitalei aprobarea desfasurarii unui miting de protest in Piata Victoriei, in zilele de 13, 14, 27 si 28 februarie, in intervalul 9:00 - 15:00. Transportatorii acuza Guvernul ca refuza sa actualizeze Legea taximetriei (nr. 38, actualizata in 2017), in sensul eliminarii concurentei neloiale practicate de platformele de tip Uber. La solicitarea expresa a reprezentantilor Primariei Capitalei, organizatorii protestului au fost de acord sa limiteze durata acestuia la cateva ore in data de 13 februarie si sa renunte la cel din data de 14 februarie, solicitat initial, dar au precizat ca, daca revendicarile lor nu vor fi solutionate in urma actiunii de maine, la sfarsitul lunii vor reveni cu autovehiculele din dotare pentru a continua protestul", se spune in comunicat.

Firea solicita Guvernului si premierului Viorica Dancila gasirea "unei cai rezonabile de dialog" cu transportatorii pentru a preintampina astfel de actiuni de protest care vor paraliza traficul in toata zona centrala a Bucurestiului.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri