Primarul Iasiului, Mihai Chirica, a anuntat, ca va supune dezbaterii publice un proiect de hotarare privind interzicerea folosirii petardelor in municipiu.

Edilul a declarat ca va cere consilierilor locali sa aprobe interzicerea vanzarii si utilizarii petardelor pe raza municipiului Iasi, si totodata aplicarea unor sanctiuni mai mari pentru comercianti, scrie Agerpres.

"O masura care poate fi oarecum mai stranie, avand in vedere ca cu totii am trecut prin etapa copilariei si am utilizat asemenea dispozitive, petarde, pocnitori si altele, dar se pare ca lucrurile au cam luat-o razna. Comercializarea lor se face fara niciun fel de control, calibrul acestor pocnitori si riscul la care sunt supusi in special copiii au devenit alarmante. Eu cred ca este o masura buna, pentru ca putem gasi alte solutii sa ne distram de Revelion decat sa umplem spitalele de copii raniti, cu ochii zdrobiti, unii dintre ei. Am vazut personal, in cursul zilei de ieri un asemenea caz, cand un copil a aruncat intre altii o petarda cu calibru mai mare si a ranit o fetita la picior. Trebuie sa luam o asemenea masura, vom dezbate public si vom incerca ca in primele sedinte ale Consiliului Local sa intervenim pentru a aproba o asemenea hotarare", a declarat jurnalistilor primarul Mihai Chirica.

Edilul iesean considera ca astfel va descuraja folosirea petardelor. Pentru punerea in aplicare a proiectului, primarul considera ca Politia Locala si celelalte institutii de ordine publica vor trebui sa aplice aceasta sanctiune.

"Noi o vom da aceasta propunere sub statutul de interzicere, pentru ca nu toate produsele sunt interzise in comercializarea lor, dar vom incepe noi, Iasul, pe raza municipiului, astfel incat sa nu mai apara nicio scurgere catre copii", a spus primarul Chirica.

El a precizat ca initiativa sa vine ca o completare a Legii 126 din 1995.

"Este o lege incompleta. In momentul de fata se pot primi avize de import ale acestui produs. Prin urmare nu este un produs interzis. Noi nu vrem sa interzicem fabricarea lui, ci doar comercializarea si utilizarea pe raza municipiului Iasi a acestui produs. La focurile de artificii, in propunerea de proiect trebuie sa avem o evidenta foarte clara atunci cand se petrec pe spatiul public, unde se petrec, cand se dau aceste artificii, cine le gestioneaza, care este calibrul lor si care este spatiul de protectie si cine ar putea fi eventualele persoane sau animale puse in pericol de utilizarea lor", a declarat primarul Mihai Chirica.

In ultima zi a anului 2019 si prima zi a anului 2020 la Unitatea de Primire a Urgentelor din cadrul Spitalului Sf Spiridon din Iasi au fost adusi pacienti din Iasi, dar si din alte judete, cu multiple traumatisme dobandite exploziei petardelor.

Sursa foto: Fotos593 / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri