Specialist posturologie: Cum ne este afectată postura de munca de acasă

Pandemia a afectat toate laturile obiceiurilor noastre. Și pentru că virusul nu a dispărut la primul dop de șampanie desfăcut și nici nu s-a speriat de artificiile din noaptea dintre ani, iată-ne ajunși în 2021, cu speranța că vom reveni curând la normalitate. Până când se va întâmpla acest lucru, continuăm cu munca de acasă, mulți dintre noi, ”cocoșați” în fața laptopului, așezat pe masa din sufragerie. wall-street.ro a luat legătura cu un specialist în posturologie, care atrage atenția asupra problemelor de sănătate pe care o postură incorectă le determină.

Postura corectă pe scaun, la birou, când lucrăm la calculator este una neintuitivă și pare robotică: e nevoie să ai spatele drept, lipit de spătarul scaunului (presupunând că acesta este un scaun ergonomic), coatele să fie în unghi de 90 de grade cu corpul, antebrațele și mâinile trebuie să formeze o linie dreaptă, iar tălpile trebuie să fie pe podea. Privirea în laptop trebuie să fie drept înainte, nu mai jos, nu mai sus, pentru a evita dureri sau chiar afecțiuni ale gâtului.

Este greu să menții această poziție dacă nu ești obișnuit cu ea, adică dacă ai stat greșit pe scaun la birou în tot acest timp. De aceea la început va fi greu să o menții – la atelierele de posturologie și ergonomie pe care le susțin în companii le sugerez oamenilor să își pună remindere pe birou sau alarme la telefon, să își reamintească să își recalibreze poziția”, a explicat Roxana Lupu, specialist posturologie și owner shop online Wellness Highs.

Sursa Foto: Roxana Lupu

Citeste si:
FOTO | Cum arată postura corectă la birou pentru adulți și copii
FOTO | Cum arată postura...

Cum afectează munca de acasă postura noastră

Pandemia a lăsat pustii clădirile de birouri din România și nu numai, iar munca de acasă a devenit printre principalele recomandări ale autorităților. Job-urile care au putut fi mutate în online au primit și un nou birou, canapeaua din sufragerie.

”Ne afectează destul de mult lucratul de acasă, pentru că îl confundăm cu canapeaua, cu fotoliul, cu laptopul pe genunchi… E imperios să lucram la un birou, într-un spațiu clar delimitat, acolo unde se poate. Și să începem să ne informăm, în primul rând despre ce înseamnă o postură corectă și ce produse ne pot ajuta să ne menținem sănătoși”, mai spune Lupu.

În plus, aceasta ne îndeamnă la deschidere față de noi idei în ceea ce privește modalitatea de lucru de acasă.

”Trebuie să fim deschiși și să experimentăm, chiar daca încă pare science fiction lucratul din picioare și produse precum suport anti-oboseală picioare pentru când lucrăm din picioare sau scaunul fitness fără spătar”, a completat Lupu.

Citeste si:
HR 2.0- O nouă eră a muncii, locul de întâlnire virtual al...
HR 2.0- O nouă eră a muncii,...

Ce greșeli facem atunci când stăm pe scaun

Cu toții credem că ne așezăm corect pe scaun, ba chiar încercăm să ne găsim cea mai comodă poziție. Însă cea mai comodă poziție pentru noi sau pe care noi ne-o găsim nu este și cea mai comodă pentru coloana noastră (cel puțin, nu pe termen lung).

”Facem toate greșelile posibile dacă nu conștientizăm că stăm greșit: stăm aplecați cu spatele și gâtul în jos, ținem picioarele încrucișate, nu poziționăm corect mouse-ul, nu ridicăm laptopul astfel încât să fie în fața privirii și câte altele. Sunt multe elemente de ergonomie de care trebuie să ținem cont, dar măcar pe cele fundamentale să le respectăm ca să ne protejăm de afecțiuni, pe termen mediu si lung”, a adăugat Lupu.

Un sfat pe care specialistul ni-l dă este ca la cel mult 25 de minute să ne ridicăm de pe scaun și să facem o scurtă dezmorțire a membrelor și încheieturilor.

”Recomandarea specialiștilor este să lucrăm din picioare, nu din șezut. Sau, daca este prea greu la început, o alternare între șezut și ridicat”, mai spune Roxana Lupu.

Citeste si:
4 obiceiuri zilnice care te pot ajuta să scapi de durerile de spate
4 obiceiuri zilnice care te...

Ce solicitări au avut românii în timpul pandemiei

Deși nu conștientizăm importanța posturii în totalitate, sunt mulți dintre noi care încearcă să mai câștige puțin teren în fața durerilor de spate sau gât.

Prin urmare, aceștia se îndreaptă spre diferite dispozitive, menite să modeleze modul în care ne poziționăm în fața laptopului.

”S-au vândut foarte bine suporturile noastre de laptop și tastatură, utilizate de corporații din lumea întreagă. De asemenea, înregistrăm un trend ascendent în vânzări pentru birourile reglabile pe înălțime, iar asta e de bun augur – oamenii încep să renunțe la lucratul din șezut și să se orienteze spre varianta mai sănătoasă a lucratului din picioare”, a adăugat Lupu.

Pandemia a reprezentat o problemă și pentru sănătatea posturală. Principala provocare a fost și este faptul că majoritatea oamenilor lucrează de acasă, unde nu au încă setat un spațiu de lucru adecvat, cu elemente fundamentale: un scaun ergonomic, reglabil în funcție de particularitățile lor fizice, un suport de laptop pentru momentele în care ar trebui să alterneze poziția șezut cu poziția ridicat, poate chiar un birou reglabil pe înălțime.

”Riscurile pentru sănătate în cazul unei posturi greșite sunt aceleași dintotdeauna, iar oamenii chiar nu le cunosc. Sunt suprinsă să vad în seminarii că sunt aproape șocați să afle că urmările sedentarismului pot fi afecțiuni ale coloanei și încheieturilor, creștere în greutate, depresie, tromboză venoasă, osteoartrită, diabet și nenumărate altele”, a conchis Roxana Lupu.

Sursa foto: Pixabay

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri