Camera Deputaţilor a adoptat un proiect de lege care prevede că tinerii din sistemul de protecţie vor beneficia de sprijin oricând, între 18 şi 26 de ani, nu numai până la vârsta majoratului, fiind impusă condiţia de continuarea studiilor sau angajarea la un loc de muncă.

Proiectul modifică art.129 din Legea nr.272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului.

"La cererea tânărului, exprimată după dobândirea capacităţii depline de exerciţiu, dacă îşi continuă studiile o singură dată în fiecare formă de învăţământ prevăzută de lege, protecţia specială se acordă, în condiţiile legii, pe toată durata continuării studiilor, dar fără a se depăşi vârsta de 26 de ani", prevede proiectul.

De asemenea, tinerii pentru care s-a stabilit o măsură de protecţie specială au dreptul, la ieşirea din sistemul de protecţie specială, indiferent de momentul ieşirii, inclusiv în situaţia în care au optat pentru continuarea acesteia, la o indemnizaţie care se acordă o singură dată, al cărei cuantum reprezintă de trei ori valoarea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, stabilit potrivit legii.

"Tinerii care au beneficiat de o măsură de protecţie specială stabilită în condiţiile legii şi care fac dovada că urmează o formă de învăţământ prevăzută de lege sau au un loc de muncă pot opta pentru continuarea măsurii de protecţie specială (...) ori pentru primirea unei indemnizaţii lunare în valoare de 4,8 ISR până la împlinirea vârstei de 26 de ani. Opţiunea poate fi exprimată o singură dată, indiferent de momentul ieşirii din sistemul de protecţie socială", mai stabileşte proiectul.

Deputatul USR Oana Ţoiu, iniţiator al proiectului, a precizat că modificarea legii 272 pentru protecţia copilului "va permite de acum încolo tinerilor din sistemul de protecţie să aleagă între 18 şi 26 de ani, oricând se simt pregătiţi să păşească spre o viaţă independentă, dacă continuă studiile sau se angajează sau ambele".

"Practic, între ziua în care împlinesc 18 ani şi 26 de ani, tinerii o să poată să continue în îngrijirea statului în sistem rezidenţial, la asistenţii maternali sau să primească lunar sprijin pentru chirie, pentru transport, pentru hrană, echivalentul a 2.870 lei şi să primească, la ieşirea din sistemul de protecţie, o sumă de aproximativ 10.000 lei pentru achiziţiile de care au nevoie, poate un laptop, haine şi alte lucruri de care au nevoie pentru a-şi continua mai departe studiile sau pentru a merge către un loc de muncă", a mai spus deputatul USR.

Ea a mai arătat că necesitatea modificării legii în vigoare a apărut după ce a primit mai multe semnale din partea tinerilor din sistemul de protecţie.

"Această modificare este necesară pentru că tineri din sistemul de protecţie au venit şi ne-au spus că până acum legea îi obliga să facă această opţiune doar la 18 ani, dar ziua lor de naştere putea să fie de exemplu cu două-trei luni înainte de bacalaureat şi erau forţaţi să rămână în sistemul de protecţie până la 26 de ani sau să aleagă, exact în momentul în care ar fi avut nevoie de sprijin şi de îndrumare, să plece pe cont propriu şi să îşi găsească o locuinţă nouă, chirie, să se organizeze de unii singuri", a mai explicat Ţoiu.

Camera Deputaţilor este for decizional.

Sursa foto: Pexels

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri