Hotelierii de pe litoral sunt nemultumiti ca autoritatile locale nu au reusit pana acum sa asigure prezenta unorsalvamari in statiunile de la malul marii. Ei spun ca salvamarii lipsesc de pe jumatate din plaje, iar in rest sunt asigurati un minim de angajati din fondurile asociatiei operatorilor de plaje.

"Suntem deja la inceputul lunii iulie, iar pe jumatate din plaje turistii nu sunt supravegheati de nimeni", a declarat marti intr-un comunicat Mohammad Murad, presedintele Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR), scrie Mediafax.

Operatorii de plaje spun ca vina pentru lipsa salvamarilor este a Guvernului, care a interzis in acest an printr-o hotarare ca finantarea serviciilor de salvare sa mai fie asigurata de stat. "Am luat la cunostinta despre aceasta hotarare a Guvernului la inceputul lunii iunie. Guvernul nu mai asigura fondurile necesare pentru finantarea posturilor de salvamari si au delegat aceasta sarcina autoritatilor locale, care nu au inclus in buget pentru acest an activitatea de salvamar si nu au fonduri. Iar daca nu sunt bani, nu sunt nicisalvamari", a declarat Vasile Dragan, presedintele Asociatiei Operatorilor de Plaje din sudul litoralului.

El a afirmat ca pe plajele dintre Mangalia si Olimp lucreaza acum 28 de salvamari, de peste doua ori mai putini decat nesecarul de 65. "Doua milioane de romani vin anual pe litoral si nu putem trece cu vederea faptul ca viata lor este pusa in pericol. Nu vrem sa se ia masuri doar dupa ce se intampla o tragedie. Din pacate, in Romania, doar in astfel de situatii lucrurile se pun in miscare", a avertizat Mohammad Murad.

Citeste si:

Din acest motiv, proprietarii de hoteluri de pe litoral solicita autoritatilor din turism rezolvarea urgenta a problemei. In caz contrar, hotelierii anunta ca sunt dispusi sa-si angajeze proprii salvamari, dar daca se va ajunge la aceasta situatie, cer ca cheltuielile pentru plata salariilor salvamarilor sa fie deduse din taxele si impozitele pe care le platesc catre stat.

Pe litoralul romanesc ajung in fiecare an aproape 2 milioane de turisti, dintre care aproximativ 50.000 sunt straini.

Citeste si Vremea rea si namolul au umplut hotelurile din sudul litoralului.

Sursa foto: Salvamar care duce pe brate un copil/Shutterstock.com