Airbnb este unul dintre cele mai cunoscute startup-uri din lume, inregistrand cresteri considerabile atat ca numar de utilizatori, cat si ca venituri (potrivit Forbes, Airbnb valora in 2018 circa 38 de miliarde de dolari). Cifrele spectaculoase din ultimii ani ale companiei sunt legate, cu precadere, de cresterea numarului de turisti care viziteaza tarile in curs de dezvoltare. Potrivit Consiliului Mondial al Turismului si Calatoriilor, pana in 2030, peste un miliard de turisti vor calatori in tarile emergente.

Airbnb a fost lansat in 2008, intr-un apartamet din San Francisco, serviciul fiind disponibil la acea vreme doar in Statele Unite ale Americii. 11 ani mai tarziu, comunitatea Airbnb a depasit 5 milioane de utilizatori din peste 80.000 de orase. In 2019, serviciul este prezent in 191 de tari.

Cresterea din ultimii ani, inregistrata de Airbnb, se datorita popularitatii unor destinatii pe care, initial, fondatorii platformei nici macar nu le-au luat in calcul: tarile emergente. Pana in 2030, Consiliul Mondial al Turismului si Calatoriilor estimeaza ca numarul turistilor care vor ajunge in tarile in curs de dezvoltare va fi dublu fata de numarul celor care vor vizita tarile cu economii avansate. Pentru Airbnb, tarile emergente sunt un bazin in care pot creste comunitati puternice.

"In ultimii ani, comunitatea Airbnb s-a extins la nivel global, insa cea mai mare crestere s-a inregistrat in tarile din Asia (inclusiv Orientul Mijlociu), Africa si America Latina", se arata intr-un raport Airbnb.

In prezent, peste 30% dintre cei care isi inchiriaza locuintele prin platforma Airbnb sunt din aceste state. Pana in 2030, se estimeaza ca peste 400 de milioane de turisti vor apela la unitatile de cazare din tarile emergente, inregistrate pe Airbnb.

Potrivit datelor furnizate de Organizatia Mondiala a Turismului (OMT), printre tarile emergente cu cea mai mare crestere a numarului de turisti, in 2018, se afla Ecuador, Vietnam, Columbia, Peru si Nepal. In urmatorul deceniu, estimeaza expertii OMT, peste un miliard de turisti vor vizita tarile in curs de dezvoltare, in fiecare an. Calatoriile tot mai ieftine cu avionul, dezvoltarea tehnologica, cresterea economica, obtinerea mai usoara a vizelor, toate acestea au permis o crestere a numarului de turisti la nivel mondial.

Numarul turistilor la nivel mondial, in crestere. Prognoza pentru 2019

Numarul sosirilor turistilor internationali la nivel mondial a crescut in 2018 cu 6%, pana la 1,4 miliarde, atingand acest prag cu doi ani mai devreme decat se preconiza, potrivit estimarilor facute de Organizatia Mondiala a Turismului. Crestere se datoreaza in special turistilor internationali care au calatorit spre Europa meridionala, numarul acestora inregistrand un avans de 7% in 2018, comparativ cu 2017. Pe ansamblu, numarul turistilor care, in 2018, au venit in Europa a crescut cu 6%, pana la 713 milioane, potrivit OMT, citata de Agerpres.

Piata din Orientul Mijlociu si-a continuat redresarea, inregistrand in 2018 o crestere de 10%, pana la 64 de milioane de turisti internationali, la fel ca Africa, in cazul carei s-a consemnat o majorare de 7%, pana la 67 de milioane de turisti internationali.

Regiunea Asia Pacific a primit 343 milioane de turisti internationali, in crestere cu 6% comparativ cu 2017, iar continentul american a primit 217 milioane de turisti internationali, o crestere de 3%.

Pentru 2019, Organizatia Mondiala a Turismului mizeaza pe o crestere cuprinsa intre 3% si 4% a numarului de turisti internationali, adica o progresie in linie cu ritmurile istorice de crestere. Incetinirea economiei mondiale, incertitudinile legate de Brexit, precum si tensiunile comerciale si geopolitice ar putea da nastere unei atitudini de expectativa in randul investitorilor si turistilor, apreciaza OMT.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri