Pandemia COVID-19 continuă să facă victime atât din punct de vedere al persoanelor contaminate, cât și din punct de vedere al companiilor care intră în faliment. Așa cum este deja binecunoscut, HoReCa și turismul sunt principalele domenii afectate. wall-street.ro a aflat cum stau lucrurile în Brașov, oraș recunoscut pentru valoarea sa istorică, dar și pentru zona montană în care se regăsește.

Situația este dramatică în toată lumea. Turismul este de departe cea mai afectată ramură din comerț. Pârtiile sunt închise de joi (19.03.2020), din păcate. Se putea schia încă foarte bine, ele fiind în stare foarte bună. Păcat de munca celor de la amenajarea domeniul schiabil, care, anul acesta, au făcut un efort enorm în condițiile în care zăpada naturală ne-a cam ocolit”, a declarat Roxana Cojocea, președintele Asociației de Turism din Poiană.

Roxana povestește cum toate hotelurile și restaurantele s-au închis treptat, stațiunea intrând într-un soi de autoizolare.

Hotelurile și restaurantele s-au închis treptat de la începutul săptămânii trecute. Spre exemplu, Hotelul Alpin, care are și funcțiunea de Aparthotel, a decis ca angajații care rămân să nu mai părăsească incinta hotelului în această perioadă. Astfel nu va exista riscul infectării sau răspândirii virusului Covid-19”, menționează președinta Asociației de Turism.

Retail jobs

De asemenea, Poiana Brașov este o zonă cunoscută pentru importul masiv de forță de muncă străină. Prin urmare, angajatorii din regiune au recurs la a trimite personalul hotelier străin în zonele originare. Cât despre românii angajați în hotelurile din Poiană, aceștia se află în concediu de odihnă.

”În mare parte, personalul hotelierilor este în concediu legal, cel puțin până la 31 martie. Apoi, fiecare angajator va decide în funcție de posibilități. Personalul străin de la Alpin a plecat acasă, fie în India, fie în Nepal, până când se clarifică situația. Excepția o face Hotelul Teleferic, care a decis să păstreze personalul străin aici, la Brașov”, mai spune Roxana.

Ca și ceilalți reprezentanți din piața turismului, Roxana consideră că ceea ce ajută domeniul, în prezent, este un pachet clar și bine definit în ceea ce privește plata taxelor și impozitelor.

Citeste si:
Poiana Brașov: Gradul de ocupare al hotelurilor a fost în jur de 30%
Roxana Cojocea, președintele...

”Ca și măsură locală, este binevenită amânarea plății taxelor și impozitelor la bugetul local până la sfarșitul lunii iunie, când va fi în continuare valabilă și bonificația de 10%. În acest moment, ne ajută eliminarea oricarui tip de taxă către ANAF, pentru că nu există sursă de venit care să asigure aceste plăți. Nu vorbim despre amânare, pentru că ne va fi greu să recuperam și o singură lună în care activitatea a fost oprită”, a adăugat Roxana.

Nu în ultimul, președinta Asociației de Turism Poiana Brașov a avertizat asupra impactului pe care lipsa unor măsuri concrete din partea guvernului va afecta investițiile în zonă. Din fericire, până în prezent, construcția aeroportului din Brașov nu a fost afectată de pandemia coronavirus.

”Dacă va dura mai mult de o lună, iar situația se va agrava, impactul asupra întregii economii va fi unul fără precedent. Prin urmare, revigorarea va fi una de lungă durată. Este foarte greu de estimat o limită de timp în care investitorii din Poiana Brașov se vor putea redresa. Acest virus este o necunoscută, un dușman ascuns care a dat peste cap o lume întreagă”, a concluzionat Roxana Cojocea, pentru Wall-Street.ro.

Citeste si:
Reconstrucția Ucrainei, cea mai mare din Europa de după Al Doilea...
Reconstrucția Ucrainei, cea...

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Turism »Setari Cookie-uri F