Aproape jumătate dintre micii întreprinzători români din turism (46%) nu au apelat la măsurile de sprijin economic din perioada stării de urgenţă, iar 5 din 10 deţinători ai unor astfel de afaceri au afirmat că pot relua activitatea fără nicio problemă, potrivit unui studiu realizat de Asociaţia de Ecoturism din România (AER) în rândul afacerilor de mici dimensiuni din destinaţii cu profil ecoturism.

Conform cercetării de specialitate, 92% dintre cei care conduc afaceri de mici dimensiuni în turism au spus că au în plan să implementeze măsuri suplimentare de protecţie, în timp ce 8% nu s-au gândit încă la aşa ceva. Totodată, peste o treime (37%) consideră că setul de măsuri de siguranţă trebuie să fie elaborat de către autorităţile centrale (Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Economiei şi Mediului de Afaceri - Direcţia de Turism), însă 41% dintre respondenţi au considerat că ei înşişi sunt responsabili de elaborarea acestor măsuri.

Jumătate din totalul micilor întreprinzători susţin că POT relua activitatea fără nicio problemă

În ceea ce priveşte opţiunea de a apela la măsurile guvernamentale de sprijin economic din perioada stării de urgenţă, aproape jumătate dintre cei chestionaţi (46%) au menţionat că nu au accesat respectivele facilităţi, întrucât aceştia reprezintă în special afaceri foarte mici, fără angajaţi, cum ar fi mici pensiuni sau ghizi turistici ce lucrează pe cont propriu.

Vezi și: COVID-19 | Cristian Pandel, Owner & CEO Christian Tour: Pe 15 iunie deschidem sezonul estival, când vor decola primele curse charter

De asemenea, aproximativ jumătate din totalul micilor întreprinzători susţin că pot relua activitatea fără nicio problemă, dar 40% sunt totuşi în expectativă faţă de posibilitatea de contaminare a lor, a oaspeţilor şi a comunităţii locale. În acelaşi timp, 11% au intenţia să întârzie reluarea activităţii de teama contaminării.

Majoritatea respondenţilor (39%) reiau activitatea de îndată ce va fi posibil, două treimi cred că vor reveni pe piaţă din luna iunie, iar peste un sfert (29%) din iulie.

Recomandările Asociaţiei de Ecoturism din România

Pe baza concluziilor studiului, reprezentanţii AER au emis şi o serie de recomandări.

Astfel, ar fi nevoie de elaborarea şi implementarea rapidă şi eficientă a unui set de măsuri de sprijin, adecvat micilor întreprinzători din turism (unităţi de cazare de mici dimensiuni, agenţii - incoming şi intern, şi ghizi), precum şi de elaborarea unor ghiduri de măsuri de siguranţă în grupuri de lucru mixte, cu implicarea mediului asociativ şi a autorităţilor naţionale din domeniile turism şi sănătate, specifice fiecărui tip de activitate (cazare şi servirea mesei de către unităţi de cazare de mici dimensiuni, activităţi în grupuri mici în natură sau zone mai puţin aglomerate, drumeţie, cicloturism, călărie, observare păsări, observare urşi vizite la obiective culturale locale etc.).

Vezi și: COVID-19 | Proprietarii din industria de turism încearcă să își păstreze afacerea și personalul. Cum rezistă angajații agențiilor de turism

O altă recomandare se referă la recunoaşterea oficială a ghidurilor cu măsuri de siguranţă de către Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Economiei şi Mediului de Afaceri - Direcţia de Turism, cât şi implementarea lor în parteneriat cu asociaţiile de turism naţionale, asociaţiile regionale şi locale pentru redeschiderea activităţii în condiţii de siguranţă şi creşterea încrederii publicului în a călători.

Totodată, se aminteşte de relansarea, în cursul lunii iunie, a activităţii micilor întreprinzători din turism pe baza implementării măsurilor de siguranţă recunoscute oficial.

Asociaţia de profil precizează că recomandările sunt adresate Guvernului României şi, în egală măsură, asociaţiilor specifice din turism, pentru relansarea activităţii micilor întreprinzători, care pot debloca în faza imediat după relaxarea stării de urgenţă, o bună parte a activităţii sectorului turistic.

Studiul AER a fost realizat în perioada 1 - 5 mai şi a inclus intervievarea a 119 de respondenţi, din care pensiuni (73%), agenţii de turism (12%) şi ghizi (15%). Aceştia reprezintă afaceri de mici dimensiuni din diverse destinaţii, cu o distribuţie reprezentativă la nivelul ţării: Eco Maramureş, Pădurea Craiului, Ţara Dornelor, Ţara Haţegului - Retezat, Băile Tuşnad şi Împrejurimile, Colinele Transilvaniei, Ţinutul Zimbrului, Delta Dunării şi Zărneşti - Piatra Craiului.

Citește și: Angajații fabricilor de medicamente din România nu au luat COVID-19, deși au lucrat non-stop. Ce avem de învățat de la ei

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri