În 2020, filmul turismul a început cu clasicul ”Atenție, se taie!” și s-a tăiat cu un lung șir al restricțiilor. Deși oamenii sunt dornici de plimbări și călătorii, coronavirusul se încăpățânează să petrecem și sărbătorile de iarnă împreună și, din păcate, ”mai uniți” decât la prima noastră întâlnire. În acest context incert, reprezentanți din turism consideră că industria se va putea reface în circa trei ani, odată ce un vaccin va apărea. Alin Burcea, proprietarul agenției de turism Paralela 45, consideră că cea mai serioasă consecință a acestei pandemii este lipsa de orizont, care împiedică antreprenorii să își creeze un plan de revenire.

”Drama provocată de COVID-19 este că nu îți poți face niciun plan”, a declarat Alin Burcea, pentru wall-street.ro, comparând criza de acum cu cea din anii 2008-2009.

Acesta mărturisește că în 2009 exista o predictibiliate a ceea ce urma să se întâmple. În plus, evenimentele au putut fi explicabile, în timp ce coronavirusul nu lasă loc interpretărilor.

”Într-adevăr, turismul va simți un boom odată ce restricțiile vor fi ridicate, oamenii vor să plece, așa cum s-a întâmplat în lunile de vară. Însă turismul va reveni la momentul 2019 în circa trei ani. Pandemia ne-a dus la nivelul -1 și sunt foarte multe de recuperat”, mai spune Burcea.

În acest sens, intră și investițiile, despre care spune Burcea, vor lipsi o perioadă din industrie, deoarece nu mai prezintă rentabilitate.

”Investițiile se fac cu bani, iar anul acesta, banii au lipsit sau au fost bine distribuiți. În 2020, la nivel de hoteluri, spre exemplu, ceea ce am găsit au fost o amabilitate și o atenție înzecite din partea personalului. Însă, în această perioadă, este foarte dificil să păstrezi standardul, darămite să încerci să te ridici de la două la trei stele. Consider că investițiile de la temelie vor lipsi o bună vreme”, a explicat proprietarul Paralela 45.

Coronavirusul este cea mai mare provocare pe care am întâlnit-o în toată activitatea mea, o provocare pe care nu aș fi vrut să o trăiesc.

În plus, Alin Burcea spune și că această revenire a turismului va depinde foarte mult și de noile paradigme pe care coronavirusul le generează, dar și de modalitățile de călătorie.

De asemenea, conștient că situația actuală depinde de lansarea unui vaccin și că acel ”să fie mai bine” înseamnă, mai pe scurt, vaccinare, Burcea susține că autoritățile din România trebuie să se organizeze foarte bine pentru episodul de vaccinare a populației.

Cum rezistă turismul în pandemie

Alin Burcea, reprezentant al industriei turismului de cel puțin 30 de ani, întors recent dintr-o călătorie în România, unde a găsit mai multe modele de business în domeniu, consideră că un singur lucru poate salva domeniul de la un colaps total și anume, online-ul și adaptarea la online.

Nu ești online, nu exiști.

”Nu e suficient să ai un site. Ai nevoie de experți și ai nevoie ca site-ul acela să funcționeze extraordinar de bine, astfel încât turistul să poată plăti online, să poată vedea în detaliu ceea ce achiziționează și care sunt lucrurile de care beneficiază în timpul călătoriei sale”, a explicat Alin Burcea.

Ceea ce facem acum este doar ca să ne acoperim cheltuielile.

În altă ordine de idei, în ceea ce înseamnă vacanțe ale românilor, Paralela 45 a organizat, în această perioadă, în jur de 7.000 de vacanțe și a apelat la vouchere de călătorii , pentru a-și păstra turiștii.

”Au fost luni pline de negocieri cu partenerii din străinătate. Sunt foarte puțini cei care acceptă plata în ultima zi de dinaintea vacanței, așa cum își doresc turiștii, mai ales în aceste vremuri nesigure. Ceea ce am reușit să obținem a fost un avans restituibil de 10% și o asigurare storno pentru cazurile în care turistul rezultă a fi pozitiv și nu mai poate călători. Cât despre ultima tranșă pe care turistul ar trebui să o achite, aceasta poate fi plătită cu o lună înainte de plecarea în vacanță”, a precizat Alin Burcea.

Proprietarul Paralela 45 a mai spus și că acestea sunt cele mai optime variante pe care agențiile le pot obține, deoarece partenerii străini vor banii imediat.

Unde am putea merge de Revelion

Dacă în timpul lunilor de vară Bulgaria și litoralul românesc au fost cele mai căutate destinații, Revelionul vine și el tot cu soare și nisip. În plus, instalarea celui de-al doilea val pandemic în Europa nu face decât să îndemne turiștii către destinații exotice.

”Cel mai probabil, vom avea un charter către Zanzibar, posibil și Maldive și Republica Dominicană. Cam asta facem cu toții, ne îndreptăm spre exotice. În plus, Dubaiul va primi foarte multe cereri, deoarece a eliminat prezentarea celui de-al doilea test PCR negativ. Și, bineînțeles, Antalya, care a fost și vedeta verii, dar și Egiptul, care este la mare căutare datorită ofertelor”, a descris Burcea.

În România, poți merge la Revelion, dar nu ai voie să dansezi. Nu se vor încumeta românii la asemenea petreceri.

În plus, Burcea a vorbit și despre programul lansata de Paralela 45, Pensiuni, cabane și conace, valabil pentru România. Proprietarul agenției susține că cele mai multe oferte și cele mai mari reduceri au fost la nivel de România, deoarece deși destinațiile străine au fost foarte solicitate, sunt foarte mulți care nu se încumetă sau nu mai au bani să plece din țară.

Agenţia de turism Paralela 45, una dintre primele trei agenții private din România, a împlinit anul acesta 30 de ani de activitate. Touroperatorul este consacrat pentru vacanţe cu zboruri charter în Spania, Grecia, Turcia, Portugalia, Italia, Tunisia și Egipt, şi cu peste 160 circuite culturale şi istorice organizate anual pe patru continentele, ori programe pentru seniori, croaziere, vacanţe tailor made, programe de business travel.

Sursa foto: Alin Burcea

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:Mai multe articole din secțiunea Turism »Setari Cookie-uri