Amenzi de 800 mil. euro pentru 13 operatori aerieni

Air France-KLM, British Airways si alti 11 operatori aerieni vor fi amendati de Uniunea Europeana (UE) cu aproximativ 800 de milioane de euro, pentru formarea unui cartel privind preturile la transportul de marfa, a declarat o sursa apropiata situatiei, citata de Reuters.

Vor fi amendate 13 companii, sase fiind din afara UE, a spus sursa.

Anuntul va fi facut de comisarul european pentru Concurenta, Joaquin Almunia, astazi intr-o conferinta de presa, potrivit Mediafax.

UE a pus sub acuzare cei 13 operatori aerieni in decembrie 2007, dupa raiduri derulate in Europa si Statele Unite cu un an inainte.

British Airways ar putea primi o amenda de 120 de milioane de euro, a afirmat sursa.

Intre cele 13 companii vizate de decizie se numara Singapore Airlines, Japan Airlines, Cathay Pacific si Qantas. Initial, UE a analizat 20 de companii.

Autoritatile europene de reglementare nu au identificat operatorii aerieni anchetati, dar British Airways, Lufthansa, SAS, Air France-KLM, Japan Airlines, Cathay Pacific, Japan Airlines, All Nippon Airways, Air Canada si Alitalia au recunoscut ca se afla sub investigatie.

Lufthansa, care a anuntat Comisia Europeana de existenta cartelului, nu va fi amendata.

Executivul comunitar poate penaliza companiile cu pana la 10% din cifra de afaceri la nivel global daca incalca regulile europene.

British Airways si Korean Air au platit, fiecare, amenzi de 300 de milioane de dolari in urma cu trei ani in cadrul anchetei derulate in SUA, iar Air France-KLM 87 de milioane de dolari in iulie.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Turism »Setari Cookie-uri