Comentarii pe articolul Greii din aluminiu, Alro vs. Alumil - Analiza comparativa


Greii din aluminiu, Alro vs Alumil. Analiza comparativa

Mircea Dorel Onaca la 27 August 2008, ora 14:45
GREII DIN ALUMINIU ALRO VS ALUMIL.ANALIZA COMPARATIVA
In primul rand ca nu se impune o comparatie de nici o natura intre ALRO si ALUMIL. De ce spun asta? Pentru ca nici un indicator nu-mi permite sa fac o analiza pertinenta intre un colos, sa numesc SC ALRO SA SLATINA, si SC ALUMIL ROM INDUSTRY.
Vedeti indicatorii si comparati:
-veniturile totale ale ALUMIL reprezinta doar 5,29% din cele ale ALRO in 2004, scazand la 5,06 % in 2007, respectiv la 4,69% in Q2 2008;
-si la capitolul cheltuieli totale ALRO se prezinta superior in ceea ce priveste ponderea acestora in veniturile totale si anume situatia se prezinta comparativ astfel: (1) an 2004 88,58% ALRO fata de 88,90 % ALUMIL; (2) an 2006 80,14%, respectiv 83,53%; (3) an 2007 76,97%, respectiv 85,35%,iar; (4) Q2 2008 78,05%, respectiv 89,68%.
Intentionat am lasat la o parte anul 2005, deoarece cu totii stim ca la jumatatea anului a avut loc conversia monetara, trecerea la leul greu, ori bineinteles ca la asemenea cifre si datele din balanta de verificare au suferit modificari(e doar o supozitie, care as vrea sa nu fie la locul ei -sic).
-normal ca si la capitolul VENIT NET nu se impune nici o comparatie, valorile fiind net superioare in cazul ALRO.
Desigur ca, daca facem o comparatie strict ocheometrica, vizualizand 2 axe, una a absciselor si una a ordonatelor, vom observa ca intr-adevar cursul pretului de tranzactionare pe piata bursiera are un sens descendent, ca dealtfel intreaga pleiada de societati din panoul bursier romanesc.
Ceea ce trebuie sa spun este ca intotdeauna perioada verii este in marea majoritate una descendenta, fata de restul perioadelor din an si este foarte posibil ca din prima parte a lunii octombrie sa asistam la o revigorare a cursului de tranzactionare cu o tenta mai usoara, iar din martie 2009 sa asistam la o revigorare accentuata a pietei bursiere.
Vlad Neacsu la 3 Septembrie 2008, ora 12:07
Si mie mi se pare ca o analiza comparativa a celor doua companii este nepotrivita. ALR produce in timp ce ALU doar vopseste si vinde. Prima este un "comomdity play" in timp ce a doua ofera expunere la piata constructiilor. Mi s-au parut insa foarte pertinentele analistului care se refera la marje de profit in scadere. Este clar ca o asemenea companie nu poate avea marje de 10-15% din moment ce nu adauga prea mult valoare. SELL.

  Inapoi la articolul Greii din aluminiu, Alro vs. Alumil - Analiza comparativa

Wall StreetUltimele stiri online din economie si afaceri

Cauti inspiratie in business sau vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri care influenteaza mediul de afaceri? Activeaza notificarile