Comentarii pe articolul Andrei Apetrei, QCM: Alegerile pot schimba piata imobiliara


Variatii ciclice de pret

Mircea Lamurean la 5 Septembrie 2008, ora 13:01
Variatii ciclice de pret
In imobiliare, la nivel mondial s-a constatat ca exista un ciclu de crestere si scadere a preturilor. In ce mod, dupa ce algoritm si ritm, nu se poate explica in termeni matematici. Si in nici un caz nu se poate previziona functie de un eveneniment politic cum sunt alegerile parlamentare.
Afacerile imobiliare produc mereu bubble-uri pentru ca dintr-o valoare initiala mica a unui imobil, pe baza unor justificari diverse, mai mult sau mai putin reale, se produc cresteri ale valorii imobilului respectiv si de obicei dupa 2-3 vanzari se ajunge la saturatie. Bancile dar si fondurile de investitii au un interes si un rol deosebit in mecanism, fiinantand cresterea. Adica finantand atat victima cat si calaul. Fenomenul se "rostogoleste" ca sa zic asa. Sau economia "duduie" cum ar zice Tariceanu. Mai mult, unele banci si/sau fonduri de investitii, au recuperat sumele imprumutate pentru tranzactii imobiliare, listand la o bursa sub diferite forme aceasta "afacere de finantare" (adica arunca pisica pe investitorii mici, multi si nevinovati). Insa la un momemt dat se ajunge la un echilibru si brusc interesul scade, banii nu se mai gasesc (sterilizare a lichiditatilor, cum zice...) si atunci apare o stagnare in cel mai bun caz sau o spargere a bubble-ului (cam cum s-a intamplat in SUA cu sub prime-ul). Desigur spargerea poate fi violenta sau controlata sau balonul se poate dezumfla doar atat cat e nevoie.(SUA today). In fine cand se ajunge la groapa de preturi, fenomenul se reia.
In Romania foarte multe tranzactii imobiliare s-au efectuat si intre agentii sau speculatori si acum acestia stau cu imobilele. Desi ar trebui sa scada preturile pentru a intalni cererea, ei inca mai spera sa-i caute cineva pe sus. Dar in business exista doar elemente concrete si nu iluzii. Iar cand toti acesti vanzatori de imobile vor avea nevoie intr-adevar de bani, vor vinde la pretul pietei care acum e mult mai jos. Sau bancile o vor face in locul lor daca e vorba de credite care nu se pot recupera.
In fine, pentru micul jucator dar nu numai, este important sa pescuiaaca din piata oportunitatile: adica sa incerce sa prinda imobile la un pret cat mai mic, eventual imobile scoase la vanzare de catre banci sau lichidatori, la un pret mic si apoi sa astapte noul val de crestere care va venii peste 4-5 ani (numai dupa ce se va fi consumat caderea preturilor -care la noi abia a inceput- si numai dupa ce se termina actuala criza mondiala si trendul de crestere al acestora este evident). Iar acest lucru nu se va intampla dupa alegeri, ci mai curand incepe caderea preturilor care se va accentual in perioada iernii, crescand costurile energetice.

  Inapoi la articolul Andrei Apetrei, QCM: Alegerile pot schimba piata imobiliara

Setari Cookie-uri