Comentarii pe articolul Top 10 prognoze pentru evolutia economiei in 2009


Ce premise ar fi pentru o crestere economica?

Alexandru Cita la 28 Ianuarie 2009, ora 20:55
Ce premise ar fi pentru o crestere economica?
Ma intreb ce premise ar fi pentru o crestere economica in 2009?
Sau ce ar putea genera o crestere economica, fie si de 1-2%, a P.I.B. peste nivelul celui din 2008, an cu crestere economica record?
Ce sectoare din economie ar alimenta cresterea economiei?
1. sectorul industrial? aproape toate ramurile industriale anunta reduceri severe ale activitatii (industria auto si conexe, industria chimica si conexe, industria metalurgica, industria siderurgica, industria chimica si petrochimica, industria textila, industria mobilei, industria prelucratoare anunta deja reduceri in volumul comenzilor, mai ales pentru export);
2. constructiile, anul trecut crescand cu un ritm exploziv, mai ales complexurile rezidentiale, dar si cele industriale si comerciale, nu doar ca vor stagna in 2009, dar vor avea un declin accentuar pe fondul reducerii drastice a finantarilor interne si externe si a reducerii investitiilor.
3. sectorul bancar se va afla, probabil, la jumatate din nivelul inregistrat anul trecut.
3. agricultura, oricat de bun ar fi anul 2009, nu poate contribui cu mai mult de 3% la cresterea P.I.B.
4. turismul nici nu-l mai pun la socoteala.
5. comertul exterior este de asteptat sa sufere o comprimare substantiala de volum, pe fondul reducerii cererii in U.E., desi anticipez ca exporturile nu vor scadea dramatic. Ma astept, insa, la o reducere a importurilor, sub presiunea cursului de schimb, inhibator prin volatilitatea lui, dar si a reducerii cererii interne, in special pentru bunuri de folosinta indelungata (autoturisme, electrocasnice) si bunuri de investitii, datorita reducerii investitiilor.
6. bugetul de stat reprezinta o mare dilema pentru anul 2009, mai precis executia lui, desi nici nu a fost inca schitat pana astazi. Presiunea factorului politic in alocarea resurselor bugetare este covarsitoare, fapt care pune sub semnul intrebarii rationalitatea procesului de alocare a resurselor bugetare.
Teama mea este ca nu va fi factor de crestere economica in 2009, nici prin generarea de consum si nici prin generarea de investitii publice. Exista o inertie uriasa in mecanismele financiare de alocare a rerurselor bugetare.
Nu inteleg de ce nu se concentreaza autoritatile pe cresterea incasarilor bugetare, care ar trebui sa fie obsesiva, mai ales pe reducerea economiei subterane, care atinge cel putin 12-15% din P.I.B.
Ar mai fi inca multe de adaugat, si majoritatea deloc optimiste.
Consider ca ar fi un succes o crestere economica reala de 0,5%-1% a P.I.B.-ului, dar exista potential pentru o contractie de 1,5-3% a P.I.B-ului.
Am mari indoieli privind capacitatea autoritatilor(in special a Guvernului) de a gestiona variabilele macroeconomice in 2009, de a gestiona criza.
Deja lucrurile sunt mult intarziate, iar o injectie de 6 miliarde de EUR (nu s-a facut inca nicio formalitate pentru mobilizarea si atragerea acestor bani), poate avea efecte abaia in ultimul trimestu din 2009 sau in primul semestru din 2010, asta daca lucrurile ar merge perfect, iar gestionarea acestora s-ar face competent, corect si transparent...

  Inapoi la articolul Top 10 prognoze pentru evolutia economiei in 2009

Setari Cookie-uri