Comentarii pe articolul Seful Nokia: Cand cumperi un telefon mobil, fii atent si la ecosistemul din spatele lui


vrajeala ecosistem nokia

Mihai la 8 Martie 2011, ora 11:14
Vrajeala Nokia si ecosistemul.

1. Anul acesta, prin agreementul dintre NOK si Microsoft s-a renuntat la intreg ecosistemul de dezvoltatori si utilizatori care se adunasera in jurul Meego si Qt. Meego promitea sa fie un adevarat parteneriat comunicate-dezvoltatori-companie. Si pentru viitor, unde ecosistemul, aplicatiile si armata de dezvoltatori este mai importanta decat terminalul, Nokia pierde. Big time.

2. Symbian, de asemenea un OS mobil open-source foarte bun, dar la care Nokia n-a fost in stare de aproape 10 ani sa-l optimizeze si sa-l faca marketabil cu un UX (interfata de utilizator) decent, macar comparabil cu iPhone sau Android. Asta imi miroase a companie gigant cu picioare de lut, puternic angrenata in proceduri si birocratie corporatista. OVI e pe moarte, in cativa ani va fi scos pe linie moarta.

De asemenea, nu a fost in stare sa scoata un produs bun, marketabil din OS-ul Maemo, care era aproape finit, utilizat in N900. S-au aruncat la mai mult, adica la dezvoltatea unui OS extensibil la orice mediu, nu doar telefoane, prin parteneriatul cu Intel/Moblin (rezultand MEEGO) cand lor deja le ardea barca (Iphone, Symbian castiga cota de piata din ce in ce mai mult).

3. Prin agreementul cu MSFT, NOK a lasat balta (ca sa nu folosesc cuvinte mai dure) toata baza de utilizatori europeni si asiatici, mai orientati catre open-source, doar pentru a castiga consumatorul american (care e un pic mai neinteresat de moralitatea propriului consum).

Numai un CEO de la Microsoft poate sa dea cu piciorul la tot ce s-a dezvoltat pana acum si sa schimbe strategia 180 de grade, doar pentru ca inainte NOK nu a fost in stare sa-si faca treaba cum trebuie pe o directie buna (open-source, ecosistem, identitate europeana).

Aceasta e doar o parere a unui utilizator/consumator un pic documentat.

P.S.: Sunt un mare fan Nokia, am avut numai telefoane Nokia de cand ma stiu.

Paraschiv Ionel la 8 Martie 2011, ora 13:24
La inceput,, acum, 10 ani, am folosit alte marci. Nu aveam buget pentru 3210, 3310, 6310i...
Acum folosesc 6120 classic, N73 si 5800 XM. telefoane cu Symbian ce-mi satisfac nevoile.
Din pacate pentru vremurile actuale, Symbianul nu este la fel de colorat-animat ca Android sau iOS. Diferenta in trecut dintre Nokia si restul, o facea Symbian.
Colosul s-a miscat prea greu. Ma simt tradat, abandonat

Sunt prea mic pentru a sti ce a determinat ca Micro soft sa fie preferat. Personal as abandona si astazi Windows XP pentru Linux sau Apple. Dar nu pot din diverse motive.
Oamenii de multe ori sunt ca oile. unde se duce talanga - acolo vin si celelalte. ma supara faptul ca de multe ori, noi romanii, nu avem bani dar ca de multi ani in coace ne afisam cu bunuri ce nu ni-le permitem in mod normal. cumparam iPhone de zeci de milioane vechi cand in tarrile civilizate, nu e cazul nostru, iphone cost 500 usd sau euro la noi sare de 600. Asta e doar un exemplu. Cumpar masina scumpa dar nu merg decat in weekend ca benzina e poate mai scumpa decat in vest.
Mihai la 8 Martie 2011, ora 15:40
M-am grabit cand am scris comentariul de mai sus & mi-am dat seama ca sunt cateva greseli.

1. comunitate in loc de comunicate
2. (Iphone, Android ...) in loc de (Iphone, Symbian...)

:)

  Inapoi la articolul Seful Nokia: Cand cumperi un telefon mobil, fii atent si la ecosistemul din spatele lui

Setari Cookie-uri