Daca sunteti lenesi sau comozi, nu faceti un MBA

Traim vremuri interesante ar spune unii. De criza, altii.

De criza financiara, economica, de nervi....de.... Isterii la televizor, isterii prin supr-marketuri, isterii in firme...Toti concediza – mai putin Guvernul care doar vorbeste pe tema asta dar nu face nimic – si se uita zilnic de unde sa mai taie costuri.

In acest timp, nici cei care ofera programe de MBA sau training in management nu se simt prea bine. Ba unii, chiar au sucombat.
Nu mai are lumea nevoie de ei ?
S-ar parea ca nu. Personal nu cred ca este un lucru sanatos.

Singurul avantaj competitiv care te poate scoate din marasm nu sunt reactivarea pietelor externe ci mai degraba oamenii pe care ii ai in preajma ta. Creativitatea, energia personala, spiritul curajos si responsabil nu poate fi comensurat in bani – din nefericire – dar cind il ai valoreaza imens si poate face minuni.

Sigur, un MBA nu reprezinta garantia nici a integritatii, sau a unei atitudini exceptionale ci ca ai reusit sa memorezi, in parte cel putin, sa intelegi cat de cat, niste modele si concepte utilizate pe scara larga in mai toata lumea. Mai putin la noi.
Multinationalele se pare ca fac exceptie.

Apoi ne intrebam de ce la noi nu se face aia ca in....de ce sunt – sau mai degraba nu sunt drumuri – de ce la noi…si la ei…

Se spune ca desteptul invata din greselile altora...pe cand prostul asteapta sa repete greselile – posibil chiar de mai multe ori – ale altora pentru a invata.
Si te intrebi de ce costa asa de mult un MBA? Pai uite de ce.

Ca nu de toti se lipeste acelasi lucru? Este adevarat dar uitam - prea des se pare – ca avem tendinta “oribila” sa nu fim la fel, sa nu gandim la fel si oricat ne-ar enerva acest lucru vedem mai des neajunsurile decat beneficile. Evident, ganduri de lenes.
Asa ca daca sunteti lenesi sau comozi, nu faceti un MBA. Nu este comod de loc. A gandi in sine nu este comod. Mai comod este sa te certi la TV. Sa faci isterii....sa iti smulgi parul...sa acuzi in dreapta si in stanga.
Nu ca ar exista dreapta si stanga. La noi.

Cele mai acute dureri le resimt acum antreprenorii Romani ce vor sa treaca “gardul” de la firma antreprenoriala la una de tip corporatist. Nu stiu cum, nu mai au solutii, nu inteleg procesele de management si mai ales nu stiu ca ce i-a adus aici – in acest punct frumos de-alminteri al vietii lor – nu-i va duce acolo unde vor sa ajunga peste 5-10 ani. Nu au cum si este in logica simpla a lucrurilor. Pentru asta chiar nu ai nevoie de un MBA. Peter Drucker spunea odata ca “petrecem prea mult timp, noi consultantii, sa-i invatam pe manageri ce sa faca, in loc sa-i invatam ce sa nu mai faca!”

Faptul ca inchizi ochii nu face balarul sa plece, ci doar sa nu-l mai vezi tu. El este tot acolo.


Ultimele editoriale scrise de Catalin Ionescu