Vesti bune pentru investitorii imobiliari. De la Primaria Bucuresti

Fac parte din categoria celor care n-ar fi crezut vreodata ca Primaria Municipiului Bucuresti va face ceva care ar putea ajuta atat potentialii investitori si dezvoltatori, cat si si agentii imobiliari. Dar iata ca imposibilul s-a intamplat.

Primaria a lansat recent website-ul http://urbanism.pmb.ro, unde poti vedea planurile de urbanism, autorizatiile de constructie si certificatele de urbanism.

Cum ajuta acest website investitorii imobiliari?

In primul rand, va aduce economie de timp pentru toti cei implicati in cumpararea unui teren. Mai exact, cand proprietarul vine si spune ca se poate construi P+24, intri rapid pe harta si vezi daca cele spuse sunt fundamentate pe baza unor acte.

Siguranta investitiei. Orice investitie se face (sau ar trebui sa se faca) in urma unui raport de “due diligence” complet, ce acopera atat partea legala, cat si cea tehnica, pentru a fi sigur ca nu ai aruncat banii pe fereastra. Cu ajutorul website-ului lansat de Primarie, vei sti inainte de a te apuca de raport daca, din punct de vedere tehnic, (PUZ, autorizatie de constructie si certificat de urbanism) terenul raspunde nevoilor tale.

Economie de bani. Pentru a putea obtine actele la care acum ai acces in cateva secunde, cu 2-3 click-uri, ar fi trebuit sa faci cateva drumuri la primaria de sector sau primaria generala, dupa caz. Acum le ai instant. Totodata, datorita accesului rapid la informatie, ar trebui sa scada si costul de due diligence. Cel putin in teorie.

Transparenta. Probabil cea mai mare problema a pietei imobiliare, lipsa transparentei ar putea scadea in urma lansarii acestei noi unelte.

Toate aceste avantaje sunt valabile atat pentru investitori si dezvoltatori, cat si pentru si consultantii imobiliari implicati in achizitia de terenuri.

Strict pentru consultantii imobiliari as adauga cateva avantaje:

Pot sti ce se va construi in zona pe care actioneaza, odata ce ai vazut autorizatia de constructie. De aici decurg trei avantaje majore.
Primul avantaj este faptul ca poti intra in negocieri cu dezvoltatorul din timp, astfel incat sa ii poti oferi consultanta atat pe ce poate construi (care este cererea fezabila, pe ce tip de proprietati etc), cat si pe partea de marketare a proprietatii, in mod corect, pentru a atinge cat mai mult din potentialii cumparatori.

Cel de-al doilea tine de siguranta tranzactiei si nu vei vinde etajul 6 off-plan cand el are autorizatie de P+5.

Al treilea avantaj il constituie faptul ca vei sti stocul viitor din piata. Daca vezi ca ai 5 autorizatii de constructie in zona, le poti da cele mai bune recomandari referitoare la pret si timp de vanzare clientilor care au acum proprietati la vanzare.

Sa nu uitam de clientul final, care prin accesarea informatiilor din autorizatia de constructie, respectiv certificatul de urbanism, va sti daca ii va “rasari” un alt bloc in fata ferestrei imediat ce se termina vanzarile proiectului in care doreste sa isi cumpere locuinta.
Chiar daca o vorba din popor spune ca “nu se face primavera doar cu o floare”, initiativa Primariei este laudabila si are puterea sa sustina dezvoltarea pietei imobiliare. Cel putin in teorie.






Setari Cookie-uri