Locul 10 Schalke 04

Nemtii de la Schalke au inregistrat in sezonul trecut cea mai mare crestere a veniturilor dintre cluburile incluse in clasamentul Deloitte (+45%).

Evolutia este datorata intr-o anumita masura parcursului foarte bun din Liga Campionilor, acolo unde Schalke a atins semifinalele.

Cea mai mare parte a incasarilor Schalke au provenit din activitati precum vanzarea de tricouri si produse asociate clubului, sau sponsorizari (45% din total sau 90,9 milioane euro).





(Pentru a vizualiza echipele plasate pe locurile 11 – 20 accesati ultimul slide)

Locul 9 Liverpool

Liverpool este singurul club din top zece care nu a participat anul trecut in Liga Campionilor – cea mai importanta competitie de fotbal de pe continent.

Cresterea veniturilor comerciale cu 25% a contrabalansat scaderile modeste inregistrate ale incasarilor din drepturi TV si vanzari de bilete.

Locul 8 Inter Milano

Echipa pentru care joaca si Cristian Chivu a urcat o pozitie in clasamentul din acest an, depasind Liverpool.

58% din veniturile italienilor provin din drepturile de televizare, dependenta clubului de aceste venituri fiind mai mult decat evidenta.



Locul 7 AC Milan

AC Milan ese clubul italian care inregistreaza cele mai mari incasari, cu un total de 235,1 milioane euro.

Echipa de fotbal a castigat anul trecut campionatul Italiei, depasindu-si rivalii de la Inter.


Locul 6 Chelsea

Circa 45% din veniturile clubului controlat de miliardarul rus Roman Abramovich au provenit din drepturile TV, una dintre cele mai mari cote din clasament.

Chelsea a inregistrat si o crestere usoara a veniturilor comerciale, bazate in cea mai mare parte pe sponsorizarile Adidas, Samsung si fundatia umanitara Right to Play.



Locul 5 Arsenal

Veniturile din activitati fotbalistice inregistrate de Arsenal au ramas constante, insa clubul a castigat anul trecut 33 milioane de euro din dezvoltarea proprietatilor imobiliare.

Arsenal a beneficiat si de un stadion plin la aproape fiecare meci (circa 60.000 de spectatori). Incasarile din bilete au ajuns anul trecut la 103,2 milioane euro.


Locul 4 - Bayern Munchen

Locul 4 - Bayern MunchenSezonul dezamagitor al nemtilor s-a reflectat si in veniturile clubului, care au scazut de la 323 milioane euro la 321,4 milioane euro in sezonul 2010/2011.

Chiar si asa insa, Bayern Munchen este clubul europeana care a inregistrat cele mai mari incasari din activitati comerciale – 177,7 milioane euro.

Locul 3 Manchester United

Manchester United este campioana Angliei si finalista editiei trecute a Ligii Campionilor.

Echipa din Manchester a adus in tribune circa 75.000 de suporteri la fiecare meci, incasarile de pe urma biletelor ajungand la 132,2 milioane euro.



Locul 2 FC Barcelona

FC Barcelona isi urmareste rivala si in clasamentul veniturilor, cu un total de 450,7 milioane euro.

Clubul din Barcelona a castigat anul trecut Liga Campionilor si campionatul Spaniei, fapt care a dus la o crestere a incasarilor cu 13%.

Veniturile comerciale ale echipei au urcat semnificativ si dupa semnarea contractului de sponsorizare de 15 milioane euro cu ONG-ul Qatar Foundation.



Locul 1 - Real Madrid

Locul 1 - Real MadridCea mai populara echipa din lume are si cele mai mari incasari – 479,5 milioane euro. Veniturile Real Madrid au crescut cu 9% in sezonul anterior, iar clubul ramane pe prima pozitie in top pentru al saptelea sezon consecutiv.

Cea mai mare parte a incasarilor provine din drepturile TV (183,5 milioane euro).

Veniturile Real Madrid se bazeaza insa si pe activitati precum vanzarea de tricouri si alte produse asociate clubului, sau sponsorizari. Potrivit Deloitte, astfel de activitati au adus clubului circa 172 milioane euro in sezonul 2010/2011.



Sursa imagini: Website-urile cluburilor, Agerpres
Sursa infografic: Deloitte