SUPRAFATA

SUPRAFATA

Marea Britanie – locul 80 in lume

Marea Britanie are o suprafata totala de 243.610 kilometri patrati, ceea ce plaseaza insula pe pozitia a 80-a in topul celor mai extinse tari de pe suprafata globului pamantesc. Suprafata efectiva de pamant se ridica la 241.930 de kilometri patrati, in timp ce apa mai reprezinta inca 1.680 de kilometri patrati.

Italia – locul 72 in lume

Italia ocupa pozitia a 72-a in topul celor mai extinse tari la nivel global, cu o suprafata totala de 301.340 de kilometri patrati. Din suprafata totala, 294.140 de kilometri patrati sunt reprezentati de pamant, in timp ce 7.200 de apa.

POPULATIA

POPULATIA

Marea Britanie – locul 23 in lume

Populatia Regatului Unit al Marii Britanii se ridica la peste 63 de milioane de locuitori (63.742.977), ocupand pozitia a 23-a in topul global. Cel mai reprezentativ segment de varsta este cel cuprins intre 25-54 de ani (41%), in timp ce 12,6% este reprezentat de tinerii cu varste intre 15-24 de ani.

Italia – locul 24 in lume

Imediat in spatele Marii Britanii se situeaza si Italia din punctul de vedere al populatiei, cu 61.680.122 milioane de locuitori. 43% dintre locuitorii Italiei au varste cuprinse intre 25-54 de ani, in timp ce sub 10% este ponderea reprezentata de tinerii intre 15 si 24 de ani.

PIB

PIB

Marea Britanie – locul 9 in lume

Marea Britanie este una dintre tarile cu cel mai ridicat nivel al PIB pe glob, situandu-se pe locul 9 in top, cu o valoare de 2,387 trilioane de dolari si o valoare a PIB pe cap de locuitor de 37.300 de dolari, ceea ce plaseaza Marea Britanie pe pozitia a 34-a la nivel global.

Italia – locul 12 in lume

Produsul Intern Brut in Italia s-a ridicat anul trecut la o valoare de 1,805 trilioane de dolari, ceea ce plaseaza tara din sudul Europei pe pozitia a 12-a la nivel global. In ceea ce priveste PIB pe cap de locuitor, valoarea se ridica la 29.600 de dolari, ceea ce situeaza Italia pe locul 51 in lume.

PRINCIPALELE SECTOARE IN ECONOMIE

PRINCIPALELE SECTOARE IN ECONOMIE

Marea Britanie

Principalele activitati ale economiei din Regatul Unit se invart in jurul serviciilor, industriei si agriculturii. Astfel, serviciile reprezinta 78,9% din totalul contributiei la PIB, in timp ce industria si agricultura reprezinta 20,5%, respectiv 0,7%.

Daca atunci cand vine vorba de servicii Marea Britanie conduce detasat cand vine vorba de banci si asigurari, in ceea ce priveste industria, Regatul Unit se poate lauda cu productie de utilaje si echipamente electrice, de automatizari, echipamente de cai ferate, productie de vapoare, aeronave, motoare, metale, petrol, produse pe baza de celuloza, textile, imbracaminge si bunuri de larg consum. In agricultura, Marea Britanie exceleaza la capitolul cereale, cartofi, legume, oi, pui sau peste.

Italia

In Italia lucrurile stau un pic diferit fata de insulari. Aici, agricultura este o ramura mai importanta decat in cazul Marii Britanii, ea ocupand o pondere de 2% din totalul Produsului Intern Brut, unde serviciile si industria totalizeaza 73,5%, respectiv 24,4% din PIB.

In industrie turismul este o importanta sursa de venit a Italiei, dar statul din sudul Europei se mai bazeaza si pe productia de oteluri, produse chimice, textile, motoare auto, imbracaminte, incaltaminte sau ceramice. Agricultura din Italia se bazeaza pe fructe, legume, struguri, cartofi, boabe de soia sau peste ori carne de vita.

EXPORTURI

EXPORTURI

Anglia – locul 5 in lume

31,1% din totalul productiei din Marea Britanie merge la export, echivalentul a 813,2 miliarde de dolari, ceea ce plaseaza tara pe locul 5 la nivel global. Principalii parteneri la export ai Angliei sunt Germania (11,3%), SUA (10,5%), Olanda (8,8%), Franta (7,4%) sau Irlanda (6,2%).

Printre produsele si serviciile pe care Marea Britanie le exporta se numara combustibil, produse chimice, mancare, bauturi si tutun.

Italia – locul 11 in lume

In cazul Italiei, 30,1% din totalul PIB este reprezentat de exporturi, echivalentul a 474 de miliarde de dolari (locul 11 la nivel mondial). Principalele produse sau servicii exportate sunt solutii de inginerie, textile, motoare auto, echipament pentru transport sau produse chimice, mancare, tutun, minerale sau metale neferoase. Principalele legaturi pentru export ale Italiei sunt Germania, Franta, SUA, Elvetia, Marea Britanie sau Spania.