Republica Centrala Africana

Republica Centrala Africana

In aceasta tara domneste haosul de cand gruparea rebela Seleka a preluat controlul asupra capitalei Bangui si l-au fortat pe presedintele Francois Bozize sa fuga din tara in martie 2013. Trei asistenti s-au numarat printer cei 22 de oameni care au murit in urma unui atac armat care a avut loc la un spital caritabil in aprilie.

In plus, singurul sindicat centralizat al tarii a fost dizolvat in 1981 sub regimul Dacko, primul presedinte al republicii. Munca in randul minorilor este des intalnita, iar standardele de sanatate si siguranta la locul nu munca nu au fost niciodata definite de Ministerul Muncii din Republica Centrala Africana.

Sursa foto: Shutterstock.

Cambodgia

Cambodgia

Muncitorii cambodgieni care cer conditii mai bune de munca sunt concediati, intimidate, arestati si chiar violentati, potrivit unui raport realizat de Confederatia Internationala a Sindicatelor Libere. Muncitorii din industria textile au organizat in ianuarie un protest in orasul Phnom Penh, cerand majorarea salariului minim, iar politistii au lansat un atac armat in urma caruia au murit trei oameni si mai multi au fost raniti.

Cel putin 500 de muncitori din industria textila au lesinat in fabric anul acesta si mai mult de 4.000 si-au pierdut constiinta la locul de munca in ultimii cinci ani.

Sursa foto: Shutterstock.

Siria

Siria

Razboiul civil care dureaza de patru ani in Siria a afectat toate ramurile economiei din aceasta tara. Cu toate ca lege stabileste un anumit nivel pentru venitul mediu, acesta a atins un nou minim, iar muncitorii lucreaza sub amenintarea atacurilor zilnice cu bombe.

Coruptia a atins cote foarte inalte in Siria, unde aproape jumatate din cei 5 milioane de muncitori sunt someri, potrivit unui raport al Natiunilor Unite, care a avertizat ca economia tarii “se indreapta spre ruina”. Multe afaceri s-au inchis, iar muncitorii au inceput sa-si caute de lucru in tarile vecine.

Sursa foto: Shutterstock.

China

China

China este recunoscuta pentru salariile mici pe care le ofera muncitorilor, dar si pentru legislatia restrictive a muncii care interzice existent sindicatelor independente si limiteaza dreptul la greva. Cu toate acestea, anul acesta au fost proteste ale angajatilor de la operatiunile din China ale companiilor precum IBM, Pepsico, Nike, Adidas sau Walmart.

Conditiile de munca din tara sunt foarte scazute in cazul multor industrii, iar statisticile arata ca aproximativ 200 de muncitori mor la locul de munca in fiecare zi. In plus, aproape 6 milioane de angajati din intreaga tara au problem respiratorii cauzate de expunerea la praf.

Sursa foto: Shutterstock.

Belarus

Belarus

Belarus face parte din Uniunea Economica Eurasiatica, un nou bloc economic in care sunt incluse si tari precum Rusia sau Kazahstan. Unii experti au calificat aceasta initiative ca o invercare a presedintelui Vladimir Putin de a contracara alte centre de putere economica si politica, precum Uniunea Europeana sau Statele Unite.

Printre beneficiile Uniunii Eurasiatice se numara egalizarea educatiei si a oportunitatilor de angajare in randul celor trei tari, insa codul uniunii nu mentioneaza nimic despre salarii si sindicate. Sindicatele Independente au incetat sa existe dupa alegerea presedintelui Alexander Lukashenko in 1994, iar salariile sunt printre cele mai mici din Europa, de 500 de dolari pe luna, in timp ce costurile continua sa creasca.

Sursa foto: Shutterstock.

Coreea de Sud

Coreea de Sud

Cel mai mare angajator din Coreea de Sud, Samsung, a fost acuzat de peste 10.000 de cazuri de angajari ilegale. Mai mult, compania a blocat formarea sindicatelor de muncitori timp de mai multi ani. Cu toate acestea, 1.400 de angajati au format anul trecut primul sindicat al celor care lucreaza la Samsung.

Un angajat al Samsung s-a sinucis anul trecut din cauza salariului mic si a conditiilor de munca dificile. Acesta spunea ca lucre intre orele 7 dimineata si 9 seara si nu avea zile libere.

Sursa foto: Shutterstock.

Sursa foto: Casca de protectie si manusi/ Shutterstock.com