10. Nicaragua

10. Nicaragua

Nicaragua este tara din America Latina care sta cel mai bine la capitolul diferentelor intre sexe. Statul s-a mentinut in top 10 de doi ani mai ales pe fondul unei performante puternice in ceea ce priveste puterea rolul pe care il joaca femeile pe scena politica. Alte doua tari din regiune cu o performanta buna sunt Cuba (locul 15) si Ecuador (locul 25).

9. Elvetia

9. Elvetia

Discrepantele intre barbati si femei s-au redus usor in cazul Elvetiei, care a urcat un loc in lista WEF, insa potrivit raportului exista inca prea putine femei in pozitii de top management. Astfel, doar 43% din pozitiile de conducere sunt ocupate de catre femei.

Evolutia Elvetiei a fost pusa pe seama cresterii salariilor in cazul femeilor. De asemenea, WEF a raportat imbunatatiri in privinta accesului la educatie a femeilor din Elvetia, respectiv in implicarea acestora in politica.

8. Danemarca

8. Danemarca

Danemarca a coborat o pozitie in topul WEF, dupa ce anul trecut se afla pe locul 7. Desi femeile din Danemarca se bucura de una dintre cele mai ridicate rate de angajare din Europa - 70,8% - salariile barbatilor sunt de cele mai multe ori cu 14-15% mai mari.

De asemenea, exista inca discrepante mari in ceea ce priveste distributia femei/barbati pe sectoare de activitate. Spre exemplu, in domenii precum agricultura, energie, telecomunicatii sau servicii bancare lucreaza mai multi barbati, in timp ce in educatie, sanatate sau servicii publice ponderea femeilor este mai mare.

In mod paradoxal, recesiunea a impactat egalitatea intre sexe din piata muncii. Astfel, pentru prima oara din 1970, exista un numar mai mare de someri barbati pe piata muncii din Danemarca.

7. Noua Zeelanda

7. Noua Zeelanda

Potrivit raportului WEF, Noua Zeelanda a coborat anul acesta un loc in top pe fondul cresterii diferentelor la nivel salarial intre barbati si femei. Spre exemplu, in iunie 2013 diferenta intre salarii era de 10,1% in favoarea barbatilor.

De asemenea, raportul subliniaza faptul ca "un sistem in care femeile nu sunt prezente in pozitii inalte de conducere este unul inegal si ineficient".

6. Irlanda

6. Irlanda

Potrivit statisticilor, femeile irlandeze castiga cu 13,9% mai putin decat barbatii, media europeana situandu-se la 16%.

In Irlanda lucreaza aproximativ 1 milion de femei, dintre care jumatate au copii. In ciuda diferentelor in privinta salariilor situatia femeilor din Irlanda s-a imbunatati vizibil incepand cu anul 1973, cand tara a aderat la Comunitatea Europeana.

Cu toate acestea, exista loc pentru imbunatatiri la capitolul acces la pozitiile de conducere in companii, in conditiile in care doar 9% dintre directorii de firme sunt femei in Irlanda.

5. Filipine

5. Filipine

Filipine a avut cea mai buna evolutie in randul tarilor din top 10, urcand 3 locuri fata de anul trecut. Evolutia se datoreaza in primul rand cresterii participarii femeilor in sectoare precum educatie, sanatate si economie, arata WEF.

"De cele mai multe ori femeia tine poseta. Ele fac bugetul familiei, decid cum vor fi cheltuiti banii. De aceea barbatii nu au o atitudine disciminatorie fata de femei", a afirmat un jurnalist filipinez.

Filipine este singura tara din Asia care a eliminat diferentele intre femei si barbati in educatie si sanatate, fiind una din cele 8 tari din lume care au reusit acest lucru.

4. Suedia

4. Suedia

Suedia are una dintre cele mai ridicate rate de angajare in randul femeilor din Europa, respectiv 72%. Cu toate acestea, femeile care au copii se indreapta spre slujbe part-time in 18% din cazuri, spre deosebire de doar 10% in cazul barbatilor. Aceasta poate fi si una dintre cauzele pentru diferenta intre salarii.

Femeile sunt slab reprezentate si in pozitii manageriale, doar 31% detinand functii de conducere. In plus, doar una din 3 femei din Suedia detin un business propriu.

3. Norvegia

3. Norvegia

73% dintre femeile din Norvegia cu varsta cuprinsa intre 15 si 64 de ani au un loc de munca. Discrepantele intre barbati si femei s-au redus cu 50% in ultimii 20 de ani, ajungand in prezent la 5%, pe fondul unui sistem financiar de sustinere eficient al studentilor sau a facilitatilor oferite in cazul unui concediu maternal.

De asemenea, in Norvegia femeile ocupa 40% din locurile din Parlament si 40% din pozitiile de conducere in companiile listate.

2. Finlanda

2. Finlanda

Finlanda este una dintre tarile-pionier in ceea ce priveste egalitatea intre sexe si este prima tara din lume care a oferit femeilor dreptul la vot.

72% dintre femei lucreaza in Finlanda, un procent apropiat de cel al barbatilor activi in piata muncii (76,2%). Majoritatea femeilor (83%), desi sunt mame cu copii mici, lucreaza full time intrucat sistemul public de educatie si ingrijire a copiilor permite ambilor parinti sa isi desfasoare activitatea in mod normal.

Cu toate acestea, diferenta intre salariile femeilor si barbatilor este destul de ridicata (20%), in favoarea barbatilor. Situatia se datoreaza faptului ca femeile lucreaza in special in sectorul public, in timp ce barbatii sunt activi in sectorul privat, salariile variind in mod considerabil.

1. Islanda

1. Islanda

Islanda are cea mai mare rata de participare in piata muncii in randul femeilor (82,6%) dintre toate tarile membre OCDE. Femeile reprezinta 45,5% din forta de munca a Islandei. Ele muncesc in medie 37 de ore pe saptamana, in timp ce barbatii lucreaza 47 de ore pe saptamana.

De asemenea, Islanda detine una dintre cele mai ridicate rate de fertilitate din Europa, respectiv 2,1 copii per femeie.

Diferenta intre salarii este de 16,3% in favoarea barbatilor.

Romania - locul 70

Romania - locul 70

Raportul WEF plaseaza Romania pe locul 70 dintr-un total de 136 de tari in functie de egalitatea de sanse intre cele doua sexe. Bulgaria se situeaza pe locul 43, in timp ce Ucraina se afla pe locul 64.

In 2012, diferenta salariala intre barbati si femei a ajuns in Romania la 10,6%.