In urma cu 3 ani

In urma cu 3 aniConceptul Bali Spa a intrat pe piata romaneasca in urma cu trei ani, cand sotii Stefan si Dana Jianu au deschis la Cornu primul centru de acest fel. Dupa aproximativ un an si jumatate i-a urmat o alta investitie, Bali Spa Radisson. Acestor 2 centre li se alatura si spa-ul medical ProEstetica. Potrivit lui Stefan Jianu investitia este de circa 1.000 de euro pe mp util de spa, cu variatiuni in functie de dotare si amenajare.

“Investitia este inca in curs de amortizare, dar am terminat leasing-urile pentru echipamente si toate spa-urile au intrat pe profit”, spune Stefan Jianu (foto).

Cand au demarat aceste proiecte, industria spa-urilor din Romania era la inceput, fiind necesara o activitate de PR intensa pentru ca oamenii sa inteleaga conceptul de Bali Spa, isi aminteste Jianu.

Printre spa-urile vizitate de sotii Jianu se numara cele din Bali, Japonia, Thailanda, Singapore, Austria, Elvetia, Germania, Franta, Ungaria, Hawaii, Brazilia si Dubai.

“In general exista doua tipuri de spa, cele apropiate de modelul traditional asiatic, cu traditie si experienta in spate, cu terapeuti care practica masaj, ritualuri, terapii complementare cu mainile, degetele, corpurile lor, intr-o atmosfera de intimitate si apropiere fizica si spirituala si cele occidentalizate, mult mai reci, care par de regula copii stangace si care mizeaza mai mult pe aparate, echipamente cu folosire cat mai mult de tip self service (sauna, camera rece, jacuzzi, dusuri, piscina), fara apropiere a terapeutului. La Bali Spa noi suntem mult mai inclinati spre viziunea asiatica de Spa, reunind traditiile milenare din Bali cu experienta noastra medicala de peste 20 de ani de «sanatate prin frumusete»”, explica Stefan Jianu.

O vizita la Cornu

O vizita la CornuAflat la 90 de km de Bucuresti, spa-ul de la Cornu a fost gandit initial ca centru de slabit si relaxare. In prezent, ofera, pe langa facilitatile de cazare, si tratamente de estetica corporala, masaj balinez, bai de plante si cromoterapie, sauna, jacuzzi, piscina interioara, lectii de dans, plimbari cu bicicleta sau rolele, tenis de camp, fitness.

Centrul este condus de Adriana Ciubotaru (foto), care a venit la Cornu in urma cu 2 ani. De profesie biolog, Ciubotaru a lucrat timp de 32 de ani in laboratorul unui spital din Campulung Moldovenesc, insa spune ca nu a ezitat niciun moment cand a primit oferta doctorilor Jianu.

“Suntem vizitati de turisti romani din toata tara, mai putin partea nordica. Avem si turisti din Olanda, Elvetia, Germania, Israel. Vara-toamna este cea mai buna perioada. Am oferit si discount-uri. Cei care vin in mod frecvent au o reducere la cazare si servicii spa de 10-15%. Organizam si teambuilding-uri, care sunt extrem de potrivite in aceasta perioada”, declara Adriana Ciubotaru.

Preturile pentru serviciile de spa oferite sunt incluse intre 100 lei pentru un masaj facial si 200-300 de lei pentru un ritual balinez. In Centrul de la Cornu lucreaza, alaturi de cei aproximativ 20 de angajati, si doi maseuri de origine balineza – Eka si Tempos – care castiga un salariu lunar de circa 400 de euro.

Eka si-a inceput contractul anul acesta, a mai lucrat in Olanda si Franta si este absolventa a Academiei de Spa din Bali. Spa-urile din Bali sunt dedicate in special turistilor straini, fiind vizitate cu preponderenta de olandezi, francezi, australieni. Un masaj normal costa in medie 10 euro in Bali, afirma Eka.
  • Pachetul Dream
Camera dubla/persoana – o saptamana (850 euro), doua saptamani (1.600 euro)
Servicii incluse: cazare in camere de lux, dieta (post, hipocalorica, ovolactovegetariana), 3 tratamente de estetica corporala, 3 masaje saptamanal (balinez, shiatsu, facial, cu pietre vulcanice, masaj anticelulitic), o impachetare cu parafango saptamanal, gimnastica medicala, fitness pentru supraponderali, gimnastica in apa, sauna, jacuzzi, plimbari cu bicicleta sau rolele, antrenament baschet, tenis de camp, lectii de dans.
  • Pachet Ego
De persoana (in camera single) – 100 euro pe noapte (minim 2 nopti, 600 euro (o saptamana), 1.100 euro (2 saptamani)
Pachetul include: cazare, mic dejun, 1 masaj balinez sau facial/zi, 1 tratament de estetica corporala/zi, sauna, jacuzzi, cromoterapie, gimnastica in apa, gimnastica medicala, baschet, tenis, 1 baie de plante pentru pachetul de o saptamana
  • Pachet Escape
Tarif 75 euro/ persoana (intre orele 15:00-21:00)
Pachetul include: gimnastica medicala, fitness, gimnastica in apa, acces la pista de role si terenul de baschet, 1 tratament de estetica corporala sau 1 masaj (balinez, anticelulitic, cu pietre vulcanice), cina cu specific balinez.
  • Pachet VSD (vineri-duminica)
Pachet de persoana in camera dubla – 225 euro, in camera single – 250 euro, in suita (de persoana) – 275 euro.
Pachetul include: cazare, demipensiune, gimnastica medicala, fitness, acces la terenul de baschet si pista de role, gimnastica in apa, 1 masaj balinez/ anticelulitic/suedez/ cu pietre vulcanice, 1 tratament de estetica corporala.
  • Pachet Team Up
Camera single – 135 euro/persoana/noapte
Camera dubla – 175 euro/noapte
Sala de conferinte – 50 euro/zi
Pachetul include: cazare, pensiune completa (meniuri romanesti, balineze, fusion), doua coffee-break-uri/zi, acces la piscina interioara si sala de fitness, jacuzzi, teren baschet.

Miza pe originalitate si profesionalism, nu pe imitatie nereusita

Miza pe originalitate si profesionalism, nu pe imitatie nereusitaNici industria spa-urilor din Romania nu a fost evitata de criza financiara, spune Stefan Jianu, prima scadere a cererii inregistrandu-se la inceputul anului 2009.

“La inceputul anului 2009 au inceput sa scada cererile la spa (mai putin la cel medical) si a trebuit sa luam masuri. Am redus tarifele, am creat clubul Bali Spa, am creat pachete cu preturi mai atractive, am inclus servicii suplimentare, am renegociat chiriile, am redus temporar salariile cu acordul angajatilor nostri. In acest fel nu am concediat pe nimeni si dupa trei luni am intrat din nou pe profit”, spune Stefan Jianu.

Pe de alta parte, compania a continuat sa importe produsele spa din Bali, a angajat un nou terapeut balinez si a extins sfera procedurilor. Investitiile din acest an au vizat un import de mobilier din Bali, decoruri si produse spa, echipamente noi pentru restaurantul balinez (Bumbu Bali), echipamente laser, IPL, ultrasunete.

“Piata de spa creste in Romania, oamenilor criza le-a adus aminte ca starea lor de bine si sanatatea sunt mai importante decat numarul caselor. Centrele spa trebuie sa mizeze pe originalitate si pe profesionalism, nu pe imitatie nereusita. Cu siguranta domeniul spa-urilor are potential pentru investitii, chiriile si salariile sunt mici, iar acest segment, ca si cel medical, nu a scazut in criza”, afirma Jianu.

Acesta afirma ca in ultimul an au aparut si in Romania centre spa la standarde internationale, pana acum nivelul investitiilor in acest sector fiind scazut – existau mai multe spa-uri de zi sau de hotel, suprapus mai mult peste profilul de fitness.

In prezent, spa-urile doctorilor Jianu genereaza afaceri de 500.000 euro, cu un profit operational de aproximativ 25%. Pentru 2010, Stefan Jianu estimeaza o crestere a afacerilor “de cel putin 10-15%”.