Având în vedere povara financiară care se află asupra multora dintre români, presați de scumpiri și de ratele tot mai mari la credite (după măsurile anti-inflație ale BNR de politică monetară), Guvernul Ciucă a discutat cu Finanțele și cu banca centrală varianta de amânare cu nouă luni a plății creditelor. Nu au fost, însă, discutate și alte detalii privind condițiile și felul în care va fi aplicată această măsură.

„Dacă autoritățile vor hotărî o formă de moratoriu în aceleași condiții pe care le-au impus în timpul pandemiei, atunci eu cred că băncile se vor grăbi să implementeze această hotărâre și să îi ajute pe clienți”, a răspuns François Bloch la întrebarea wall-street.ro în cadrul unei conferințe BRD.

La scurt timp de la declanșarea pandemiei, o măsură similară a fost luată, prin care, la cerere, persoane fizice și companii care bifau anumite criterii privind dificultățile de plată, puteau obține amânarea cu nouă luni a ratelor, posibilitate care a luat sfârșit odată cu încheierea măsurii, în 2021.

„Am avut în jur de 45.000 de clienți în pandemie, cu aproape 50.000 de credite care au recurs la programul național (de moratoriu n.r.) sau la soluțiile noastre și suntem foarte bucuroși să vedem că un număr foarte mare de clienți continuă să plătească foarte bine”, a declarat Radu Octavian Topliceanu, Director General Adjunct al BRD.

Comportamentul de plată al clienților care au fost în moratoriu este foarte bun astăzi.

Radu Octavian Topliceanu, Director General Adjunct BRD

„Trebuie să ne asigurăm că prin aceste noi moratorii nu se înrăutățesc lucrurile”

Chiar dacă în prezent nu se întrevede o problemă legată de plata creditelor de către clienți, este foarte probabil ca o parte dintre cei care au împrumuturi la bănci vor avea dificultăți în acest sens în lunile următoare, în viziunea lui Bloch. Astfel, discuția reluată de Guvern privind moratoriile nu ar trebui să surprindă și nu este cu nimic greșită, crede CEO-ul BRD România.

Cu toate acestea, există o problemă legată de faptul că perioada de amânare obținută prin moratoriu ar putea să fie urmată de dobânzi în plus.

„Este vorba de dobândă la dobânda pe perioada în care nu se plăteşte împrumutul. Această dobândă poate fi transferată în plata împrumutului pe perioada de derulare a acestuia, deci pe mai mulţi ani”, a declarat premierul Nicolae Ciucă despre această chestiune, atunci când a vorbit despre noul moratoriu.

În acest sens, CEO-ul BRD afirmă că discutarea punctuală a aspectelor tehnice este foarte importantă în acest caz, iar în baza acestor discuții trebuie să urmeze o măsură care să nu înrăutățească problemele clienților.

„Discuția privind detaliile tehnice trebuie să aibă loc pentru a fi siguri că problema nu va fi accentuată prin această măsură, ci că va fi împinsă înapoi. La urma urmei, este atât în interesul băncilor, cât și al clienților să se reducă problema, nu să se extindă”, a spus François Bloch.

Fiecare situație își are propriul specific și este mult mai ușor și mai eficient să se discute punctual situațiile și soluțiile pentru fiecare caz în parte, chiar dacă nu este negat caracterul general al problemei, potrivit lui Bloch.

Coaliţia de guvernare a decis zilele acestea adoptarea unui nou pachet de de susținere economică pentru români, numit Sprijin pentru România, căreia i-a alocat 1,1 miliarde euro. Printre măsurile vizate de guvernanți se află şi amânarea cu nouă luni a ratelor la bănci pentru cetăţenii şi companiile care întâmpină dificultăţi financiare în această perioadă, în care războiul ruso-ucrainean a accentuat crizele deja existente.

Sursa foto: rosbank.ru