CredXp este una dintre echipele participante la Innovation Labs, programul de accelerare din Romania destinat tinerilor dornici sa faca primii pasi in antreprenoriatul tehnic. Am stat de vorba cu acestia pentru a ne prezenta solutia cu care vor sa schimbe anumite procese la nivelul sistemului financiar.

Cea de-a 6-a editie a programului Innovation Labs a luat startul la inceputul lunii martie cu hackathonul desfasurat la Bucuresti. Una dintre noutatile din acest an a fost introducerea categoriei Fintech, categorie la care au participat 4 echipe, dintre care 3 au mers mai departe. CredXp este una dintre echipele care au trecut in faza urmatoare, cu o solutie ce promite sa ajute la prioritizarea dosarelor de credit.

“Solutia noastra vrea sa eficientizeze procesul de evaluare a dosarelor de credit in functie de complexitatea acestora si de probabilitatea de acceptare. In functie de aceste 2 metrici noi vom realiza o distribuire a dosarelor in echipa de analiza”, precizeaza Liana Panatau, membru al echipei CredXp si student in anul IV in cadrul facultatii de Automatica si Calculatoare.

In afara de Larisa Panatau, din echipa celor de la CredXp mai fac parte Robert Draghici, Ioan Ciuta si Cornelia Radu, toti fiind studenti la Universitatea Politehnica din Bucuresti. Acestia s-au cunoscut cu o saptamana inainte de inceperea programului Innovation Labs, iar solutia la care lucreaza in acest moment a fost propusa de catre reprezentantii BRD, banca fiind implicata in desfasurarea programului de accelerare. De asemenea institutia si-a luat angajamentul ca va folosi solutia daca aceasta va fi dezvoltata cu succes.

"Avem un angajament prin care am stabilit ca o sa folosim produsul, aceasta fiind una dintre conditiile de implicare in program, stabilite impreuna cu directorul general BRD si cu directorii mai multor departamente din banca", a precizat Horia Velicu, unul dintre mentorii echipei si head of innovation lab la BRD.

De asemenea, directorul general adjunct al BRD, Claudiu Cercel, a precizat si el intr-un interviu acordat wall-street.ro ca proiectul CredXP abordeaza prin tehnologia machine learning complexitatea dosarelor de creditare pe care le gestioneaza banca, astfel incat sa le prioritizeze analiza si sa le optimizeze timpul de raspuns.

Pe langa bilanturile firmei si contul de profit si pierderi, Cercel sustine ca foarte importanta este calitatea manageriala si calitatea de executie a proiectelor. In plus, dupa modelele care au prins deja contur in creditarea de retail, unde banci din occident au inceput sa foloseasca sisteme de scoring comportamental, dinamic, si in cadrul evaluarii companiilor vor incepe sa apara elemente dinamice in scoring, care vor fi extrase din profilele de tranzactionare, din media sau chiar retelele sociale.

Hackathonul, o experienta de neuitat ce i-a ajutat sa isi deschida noi orizonturi

Cei de la CredXp au avut un hackathon pe care probabil nu il vor uita prea curand, dincolo de emotiile participarii, de provocarile privind dezvoltarea unui produs pentru o piata care era noua pentru majoritatea dintre ei, acestia au trebuit sa faca si o schimbare in ceea ce priveste tehnologia cu care plecasera initial la drum. Insa, mutarea s-a dovedit a fi una castigatoare, iar toate eforturile depuse i-au ajutat sa se consolideze mai bine ca si echipa.

“Hackathonul a fost foarte intens, daca pana atunci nu aveam conturata o motivatie, in acel moment ne-am dat seama ca asta e mediul in care ne dorim sa fim in continuare. Intrebarile mentorilor ne-au fost foarte utile pentru ca ne-au ajutat sa ne conturam mai bine ideea asupra produsului”, povesteste Cornelia Radu.

"Mentorii ne-au prezentat foarte multe aspecte la care noi nici macar nu ne-am gandit si asta ne-a ajutat mult. Faptul ca poate sa vina cineva care are experienta si sa ne zica <<abordarea voastra are sanse mari sa esueze, ar trebui sa va faceti un backup>>, e un sfat valoros pe care nu poti sa il obtii urmarind un tutorial", adauga Ioan Ciuta.

Schimbarea tehnologiei din spatele solutiei, respectiv trecerea de la Big Data la machine learning, a fost una dintre cele mai mari provocari pentru echipa, Daniel Rosner, project manager Innovation Labs si unul dintre mentorii echipei, considera ca felul in care au reusit sa depaseasca acest moment reprezinta un plus care ii va ajuta pe viitor.

“S-au mobilizat destul de rapid, chiar m-au suprins placut la hackathon pentru ca au ajuns sa pregateasca destul de multe lucruri pana in acel moment. Au fost receptivi la feedback-ul din partea mentorilor, inclusiv cand li s-a spus ca trebuie sa schimbe tehnologia. M-a bucurat acest lucru pentru ca se intampla uneori ca oamenii tehici sa fie indragostiti de ceea ce fac si sa nu accepte foarte usor atunci cand li se spune ca trebuie sa schimbe modul in care lucreaza”, a adaugat Daniel Rosner.

Cei de la CredXp au intrat acum intr-o perioada intensa de training de 3 luni, timp in care se vor intalni saptamanal cu mentorii lor. Antreprenori si oameni de business de varf vor impartasi experientele lor cu acestia, oferindu-le o noua viziune in explorarea ecosistemului antreprenorial romanesc. Pe data de 21 mai acestia vor trebui sa prezinte versiunea finala a solutiei lor in cadrul Demo Day.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Armand Iliescu
Armand s-a alăturat echipei Wall-street.ro în anul 2016, an în care a și finalizat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion . De-a lungul timpului a acoperit domenii precum FinTech, Finanțe-Bănci și Fiscalitate. A pus umărul timp de patru ani la consolidarea proiectului Future Banking , dedicat industriilor FinTech și digital banking, din poziția de Head of Growth. Tot în cadrul aceluiași proiect a dat startul emisiunii FinTech Friday,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri