De la cărbuni, creioane și lut la un mediu virtual care le încorporează pe toate

În toamna anului 2021, trei specialiști de la Amber Studio aveau să devină profesori la Facultatea de Arte Plastice din cadrul UNArte. Cursul de tehnici de creație 3D se adresează studenților de la Departamentele Pictură, Sculptură și Grafică din anul I, unde cursul este momentan opțional, și pentru ciclul de masterat, unde două cursuri sunt obligatorii și unul opțional. Studenții sunt introduși în noțiuni elementare precum navigare, interfață, level art, ca apoi să experimenteze lucrul cu UV, texturare, iluminare și randare.

Inițiativa vine ca urmare a lipsei de talent de pe piață pentru industria dezvoltatoare de jocuri video, cât și ca urmare a absenței unei curicule oficiale care să-i pregătească pe tineri în disciplinele digitale.

„Se ajungea într-un punct în care, inevitabil, proiectele cereau din ce în mai mulți oameni și cum artiștii sunt foarte greu de obținut, pregătirea lor durează. Așa am ajuns să preîntâmpinăm situațiile viitoare de acest tip. Oamenii au nevoie de educație în această direcție pentru că nu exista până acum, la nivel școlar și profesional ceva foarte bine structurat (...) Încercam momentan să îi inițiem în acest domeniu, sa îi familiarizăm ca mai apoi să devină autonomi, să învețe și să construiască”, a declarat Valentin Leonida, Art Guild Lead Amber Studio, în cadrul emisiunii HR TALKS, realizată de wall-street.ro.

Citește și: HR TALKS: Lumea se schimbă, dar și meseriile odată cu ea. Ce joburi vor fi la mare căutare în viitor

Retail jobs

Deși studenții beneficiază de un atelier care conține toată dotările aferente, în incinta UNArte, perioada ultimelor luni de criză pandemică a mutat în online activitatea didactică. Un stil virtual de colaborare cu studenții nu ajută, însă, întotdeauna, spune Valentin. La cei mai mulți se instalează o sfială, care se simte preponderent întâlnită la cei din anul 1, de la licență, care au urmat și ultimul an de liceu tot în sistem online.

„Apar probleme de comunicare, dar sperăm să le depășim (...) Noi începem prin a-i învăța un soft 3D. Ei învață în felul acesta bazele acestei tehnologii creative pentru că e vorba, până la urmă de o formă de sculptură, modelare și texturare, mutate în mediul virtual. Pentru asta trebuie să îi învățăm bazele, alfabetul acestui domeniu”, explică Valentin Leonida.

Arta digitală 3D este un mod firesc de continuare a celei tradiționale. Așa cum în limbajul clasic al artei e vorba de linie, culoare, punct, în limbajul digital există anumite forme primitive, cum ar fi cuburile, sferele sau cilindri.

Îi inițiem în a învăța cum să gândească cu această tehnologie foarte puternică pentru că e foarte important că mai întâi ei să înțeleagă cum funcționează, pornind de la tot felul de teme. Aici deja limitele sunt foarte mari. Nu mai e ca în mediul tradițional, cu foaie și un creion să desenăm ceva. Aici mergem de la a construi un desen la a face o formă, ca o sculptură, pentru a o colora și a o apropia cât mai mult de realitate.

Valentin Leonida, Art Guild Lead Amber Studio

Valentin Leonida, Amber

La finalul cursului, studenții vor ști ce tehnici vor putea aplica în funcție de tema fiecărui proiect: crearea unui peisaj sau a unui personaj sau realizarea unei recuzite.

Citește și: Gamerii vor fi luați în sfârșit în serios. Dar oare se poate trăi în România din jocuri?

Cum ajuta aceste cursuri

Cea mai importantă abilitate pe care studenții și-o exersează la astfel de cursuri este gândirea tridimensională. Dacă până acum, studenții se rezumau doar la o planșă, o coală de hârtie sau, cei mai avantajați, de la sculptură, la modelajul în lut, acum li se deschide toată paleta de oportunități de creație la nivel artistic. Toate acestea, sunt, însă, percepții noi, motiv pentru care pentru un student, tot procesul de învățare trebuie să pornească de la simplu, ca mai apoi să se rezume la teme tot mai complexe.

„Pentru această industrie a gamingului, în România și mai cu seamă în sistemul de învățământ de stat, se regăsesc foarte puține cursuri. Abia în ultimii ani au mai început să apară clase obligatorii care să pregătească studenții pentru această industrie. Mă refer la artă digitală, la programare specifică dezvoltării jocurilor, testarea jocurilor și la toate disciplinele necesare dezvoltării unui joc. Nimeni nu te pregătea educațional și obligatoriu pentru o astfel de industrie”, a declarat Ana Pohrib, HR Manager la Amber Studio.

Pentru mulți tineri pasionați deja de gaming, școala românească nu știe să îi îndrume suficient de bine pentru a se pregăti de o carieră în industria de gaming. Mai mult, sistemul educațional românesc nu produce aproape niciun candidat pentru segmentul creativ al industriei de jocuri.

Părinții nu sunt pasionați de gaming sau, cu atât mai mult de dezvoltarea de jocuri și iarăși nu se gândesc să își îndrume copiii în sensul acesta.

Ana Pohrib, HR Manager Amber Studio

Ana Pohrib, Amber

Pe ce poziții angajează Amber Studio. „Viață ușoară în recrutare nu există”

Fiind o companie în plină dezvoltare, Amber Studio angajează constant personal nou pentru a susține volumul mare de muncă. Game tester, game designer, programator și artiști 3D, acestea sunt doar câteva dintre pozițiile pentru care studioul independent caută să angajeze.

„Cel mai greu de recrutat și cu bătăi mari de cap sunt acele roluri pentru care România nu pregătește specialiști. Adică, în România nu găsești spre exemplu un psiholog specializat pe game design. Un economy game design nu îl găsești, îl furi. Fie îl crești, prin cursuri, mentorate, fie te duci peste granițele țării. De multe ori se poate întâmpla să nu îl poți crește pentru că nu ai niciun specialist în companie de la care să poată învăța”, a mai precizat Ana Pohrib.

HR Managerul de la Amber Studio spune că venirea pandemiei a adus și un plus, prin depășirea barierelor geografice la nivelul de recrutare. Lucrul de acasă permite companiei să angajeze de la nord la sudul țării, de la est la vest și nu numai.

„Viața ușoară în recrutare, însă, nu există, nu într-o companie cum e Amber Studio care crește constant”, a conchis Ana Pohrib, HR Managerul dezvoltatorului de jocuri video.

Amber Studio, afacerea pornită de doi programatori în 2013, într-o garsonieră din București a ajuns în prezent cel mai mare studio dezvoltator de jocuri video independent din România. Amber Studio are sediul central în București și birouri în Botoșani, San Francisco, Los Angeles, Guadalajara, Montreal și unul recent deschis în Kiev (Ucraina).

Urmăriți întreaga discuție în cadrul emisiunii HR Talks, un proiect editorial realizat de wall-street.ro prin care ne dorim să venim cu o abordare cât mai practică în dezbaterea celor mai importante teme și trenduri din piața muncii, alături de manageri și specialiști din industrie.

Sursa foto: Shutterstock