Romania este pe ultimul loc in UE din acest punct de vedere, precizeaza analiza. Pe de alta parte, depasim media europeana a intreprinderilor din industria serviciilor de cazare, alimentatie si bauturi care folosesc imprimarea 3D (2% in Romania, la fel ca in Germania sau Polonia, fata de 1% media UE), se arata in studiul coordonat de Andreea Paul, presedintele INACO.

Documentul mai semnaleaza ca 75% dintre companiile agro-alimentare din Romania considera ca nu au expertiza digitala necesara si doar 38% incearca sa se dezvolte digital, in plina revolutie industriala 4.0.

"Ponderea valorii adaugate brute in PIB aseaza agricultura Romaniei pe primul loc in UE. Suntem a 8-a putere agricola ca valoare a sectorului in UE, dar gradul redus de tehnologizare ne condamna la ultimul loc la productivitatea muncii. INACO propune crearea Grupului de Lucru pentru Agricultura Viitorului (GLAV) la nivelul ministerului de resort si sub-grupuri GLAV la nivel regional, respectiv crearea laboratoarelor digitale educationale inteligente - SMART Lab - in toate scolile agricole din Romania", a declarat Andreea Paul, presedintele organizatiei neguvernamentale INACO.

Sursa foto: Zapp2Photo/Shutterstock