”Avem semnale, mai ales pe zona de regenerabile, că vor veni proiecte în piață. Un test al apetitului investitorilor pe zona verde este și listarea Hidroelectrica. Sunt semnale că se va întâmpla în perioada următoare, vom vedea atunci ce apetit există pentru green în România”, a declarat CEO-ul BVB, Adrian Tănase, la conferința ”Tranziția către o economie durabilă - Impactul principiilor ESG în finanțări și achiziții”.

”Se preconizează a fi un IPO în jur de 2 miliarde de euro, cel mai mare de la Bursa de Valori București și foarte mare în comparație cu alte deal-uri făcute în regiune”, a precizat directorul general al BVB. Recordul anterior este deținut de IPO-ul Electrica, distribuitorul şi furnizorul de energie electrică reușind să strângă de la investitori 1,95 miliarde lei (444,3 milioane euro) în iunie 2014.

Pe de altă parte, în 2022 existau scenarii care preconizau valoarea ofertei publice inițiale pentru Hidroelectrica mai aproape de 3,5 miliarde de euro. Este vorba despre 15% din acțiunile companiei, pe care Fondul Proprietatea vrea să le tranzacționeze la BVB, având deja acordul statului român pentru realizarea tranzacției. Fondul deține 20% din Hidroelectrica, în vreme ce statul român controlează restul producătorului și furnizorului de energie, care a ajuns la aproape 500.000 de clienți casnici.

În varianta optimistă, după listare, Hidroelectrica, ”perla energiei românești”, ar putea ajunge să valoreze pe bursă peste 22 de miliarde euro, în vreme ce un scenariu mai moderat indică o evaluare în jurul a 13,5 miliarde de euro.

CEO-ul bursei de la București se declară optimist privind perspectivele finanțării proiectelor verzi în general. ”Zona aceasta verde este pecuniară - nu e doar un principiu, chiar se traduce în performanțe mai bune, proiecte care se vor finanța mai ieftin, vor avea o evaluare mai bună în piață”, a mai spus Adrian Tănase.

Sursa foto: Agerpres Foto