Adrian Nicolae a pariat in urma cu doi ani pe o plantatie de goji in judetul Brasov, proiect in care a investit pana in prezent 40.000 de euro. Se mandreste cu una dintre putinele plantatii de acest fel certificate bio si spune despre aceasta afacere ca reprezinta o investitie de lunga durata cu profituri peste asteptari.

Descopera mai multe afaceri profitabile din agricultura pe Raftul cu Afaceri.

Adrian Nicolae, 39 de ani, a auzit in urma cu trei ani despre goji si ce reprezinta acest fruct. A inceput prin a se informa despre ce inseamna o eventuala cultura de goji punand cap la cap informatii de pe Internet si de la producatorii cu experienta, ce detineau deja plantatii importante in Romania si in alte tari. Informatiile erau insa putine si greu de adunat.

A decis insa dupa un an de documentare sa infiinteze o pepiniera unde a realizat material saditor pentru viitoare plantatie, din seminte certificate achizitionate de la un producator din China, "pentru a avea certitudinea ca sunt de calitate". A reusit in final sa produca peste 25.000 de plante goji sanatoase, plante folosite si in cultura de goji actuala.

"Lipsa informatiilor despre aceasta planta a dus la intarzieri in dezvoltarea ei in 2013. Anul acesta lucram sub supravegherea unor specialisti in domeniu si pot sa zic ca am fost feriti de eventuale probleme iar plantele s-au dezvoltat foarte frumos", explica Adrian Nicolae.

Pepiniera goji

Din materialul saditor realizat in 2013, anul acesta a infiintat o plantatie de goji pe o suprafata de 2 hectare, in comuna Augustin, judetul Brasov. Dupa obtinerea tuturor autorizatiilor necesare infiintarii plantatiei, pasul urmator a fost certificarea Bio, iar in urma inspectiilor si prelevarilor de sol certificarea Bio a plantatiei de goji a fost realizata in luna iulie. La randul sau, pepiniera este autorizata si se afla in perioada de conversie Bio, urmand a fi certificata ecologic in curand. In acest an, antreprenorul a produs peste 35.000 de plante goji bio.

Pentru intreaga suprafata de teren Adrian Nicolaea folosit peste 6.000 de arbusti de goji. Pentru acest an si-a propus in primul rand sa dezvolte arbustii de goji, fara sa urmareasca obtinerea unei productii de fructe. "Un arbust de goji mai viguros produce o cantitate mult mai mare de fructe anii urmatori. In mod normal, in functie gradul de dezvoltare al arbustului de goji, dupa anul 3 de cultura, acesta poate produce peste 3-4 kg de fructe proaspete. Aceste informatii sunt dobandite din corespondenta cu detinatori vechi de plantatii din Grecia si Spania", spune Nicolae.

Plante goji

Potrivit acestuia, interesul pentru fructele proaspete de goji este in crestere chiar si pe piata din Romania. "In Romania exista posibilitatea producerii unor culturi nepoluate, a unor fructe ecologice pe care sa le exportam in toate tarile europene. Fructele de goji sunt foarte apreciate de catre specialistii in nutritie si de catre cei din medicina naturista, acestea fiind bogate in vitamine si antioxidanti. Distribuitorii si procesatorii sunt in curs de modificare a tehnologiei de prelucrare a fructelor uscate provenite din China, pentru cele proaspete provenite din Romania. Cei vizati sunt producatori de sucuri si produse din goji precum si cei din industria farmaceutica", subliniaza Adrian Nicolae.

Pretul unui kilogram de fructe proaspete de goji nu scade sub 10 euro, iar daca plantatia este certificata bio valoare poate creste la peste 20 euro/kg.

Pentru anul urmator Adrian Nicolae intentioneaza sa extinda plantatia pana la 6 hectare si capacitatea pepinierei, respectiv omologarea soiului de goji utilizat.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri