Trebuie sa spunem de la bun inceput ca masinile din ziua de azi sunt mai sigure ca niciodata. Insa punctajul obtinut la testele de siguranta poate varia foarte mult chiar si la aceiasi clasa de masini. Din cauza acetui lucru, a intelege modul in care se comporta un vehicul este foarte important, binentele, daca suntem interesati sa-l cumparam. Pentru a putea iesi pe strazi, un vehicul trebuie sa se incadreze intre niste standarde. Aceste standarde sunt definite de punctaje.

Cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le stiti despre un test de siguranta:

1. Nu toate rezultatele pot fi comparate

Comparatia intre modele pentru accidentul frontal este veridica doar pentru vehiculele din aceiasi clasa, cu aceiasi greutate. Testele dezvaluie comportamentul a doua vehicule din aceiasi calsa in cazul coliziunii frontale. Atentie! Punctajul obtinut ne este relevant in cazul coliziunii cu un vehicul dintr-o clasa diferita, indiferent daca acesta este mai mica sau mai mare. Un vehicul mai greu va proteja pasagerii acestuia mai bine decat un vehicul mai usor, in cazul in care toti ceilalti facutori sunt identici. Deci nici in cazul masei nu se poate face o exceptie. Din pacate, cei ce studiaza aspectele de siguranta nu au descoperit o metoda care sa reflecte intr-un mod real urmarile unui accident frontal in cazul a doua vehicule din clase diferite.

Nota: In cazul accidentelor cu inpact lateral vehiculele pot avea clase diferite pentru ca factorii luati in considerare in acest caz sunt marimea si masa.

2. Rezultatele testelor difera de la agentie la agentie

Doua gentii care testeaza siguranta vehiculelor realizeaza o serie de teste total diferite. De exemplu NHTSA izbeste vehiculele de un corp solid static. Nici unghiul si nici obstacolul nu corespunde cu majoritatea coliziunilor care se produc in realitate. Oalta agentie, IIHS, realizeaza teste cu ajutorul unui corp deformabil care se retracteaza in momentul coliziunii. Acest lucru arata cum se absoarbe jumatate din energia energia de coliziune.

3. Punctajul in cazul accidentelor laterale nu sunt atat de realistice:

In mod constant, testele de siguranta in cazul impactului lateral nu sunt atat de veridice precum credem. Desi NHTSA a testat mai multe cazuri de acest gen decat IIHS, consideram ca testele nu reflecta realitatea din mai multe motive:

a) Corpul impins in vehiculul stationar are marimea si masa unui sedan, nicidecum a unui SUV sau pickup. Acest lucru tinde sa minimizeze intrarea in cabina cobai.

b) Testele facute de NHTSA in cazul ranirii sunt realizate pentru trunchi si nu pentru cap. Partea superioara a pasagerilor este mai expusa la impactul lateral, iar ranile sunt grave si chiar fatale in cele mai multe cazuri.

4. Rezultatele in cazul rostogolirii nu sunt realiste:

Primele teste realizate in cazul rostogolirii au fost realizate in pentru modelele anului 2001, modul de ghidare fiind propulsia vehiculuilui. Rezultatele se bazau doar pe calcule matematice in care se lua in calcul centrul de gravitate al vehiculului. Incepand cu modelele anului 2004, NHTSA in calculul punctajului a intrat si dinamica de cundus a vehiculului.

Daca cautati rezultatele de siguranta a unui vehicul si nu le gasiti asta inseamna ca vehiculul nu este eligibil. Decapotabilele nu sunt testate tocmai din acest motiv. Rezultatele pentru masinile noi-noute apar destul de tarziu pentru ca si agentiile de testare a sigurantei cumpara modelul de la o un dealer autorizat.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri