Timbrul de mediu, introdus la jumatatea lunii ianuarie, a diminuat profitul companiilor de leasing operational, acestea fiind nevoite sa scada valoarea de revanzare a masinilor vechi de 4 ani, iesite din administrare, cu echivalentul taxei auto, care in unele cazuri a fost de circa 2.000 de euro.

“In 2009, firmele de leasing operational au estimat o anumita valoare de revanzare a masinii, care in prezent, din cauza taxei de timbru introdusa in ianuarie, este mult sub pretul pe care si l-au asumat. Au fost cazuri in care la anumite masini care au terminat leasingul operational, timbrul de mediu a fost de 2.000 de euro, pentru ca autoturismele au fost exceptate in 2009. Companiile de leasing operational au trebuit sa lase la pret si au inregistrat pierderi. In leasing operational, profitul il marchezi la 3-4 ani dupa ce ai semnat contractul”, a declarat Bogdan Apahidean, vicepresedinte al Asociatiei Societatilor de Leasing Operational (ASLO) si director general al LeasePlan Romania.

Anul 2013 a fost unul instabil legislativ, principalele provocari care si-au pus amprenta asupra evolutiei pietei fiind modificarile aduse Codului Fiscal si timbrul de mediu.

“Dupa ce a cunoscut o dezvoltare constanta inca de la aparitie, acum mai bine de 8 ani, piata de leasing operational marcheaza in 2013 o stagnare. Aceasta se datoreaza in principal atat mediului economic dificil, care a determinat inca o scadere a pietei auto, cat si schimbarilor legislative, care au contribuit la aceasta evolutie slaba”, a declarat Daniel Ivan, presedintele ASLO.

Leasingul operational a reprezentat in primele 9 luni circa 17% din totalul inmatricularilor de autoturisme si autovehicule comerciale usoare, cu 8.000 de unitati intrate in administrare.

Potentialul pietei locale, din punct de vedere al cifrei de afaceri, este estimat la aproximativ 200 mil euro pentru anul 2013. De asemenea, se asteapta un total de 10.000 de autovehicule noi livrate pe parcursul acestui an.

In prezent, piata de leasing operational este de 41.595 unitati, inregistrand o crestere de doar 1%, insa pentru anul viitor jucatorii se asteapta la o stagnare, cel mult o crestere de 0,5%.

La nivelul asociatiei, care reprezinta 90% din piata, domina in continuare serviciile complete de leasing operational (finantare si management de flote) cu o cota de 70,97%, urmate de management de flote 21,40% si leasing operational (exclusiv finantare) 7,63%.

Conform datelor centralizate de ASLO, in topul primelor 5 companii membre intra: LeasePlan Romania, ALD Automotive, Porsche Mobility, Arval Service Lease Romania si RCI Finantare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax , parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn , parte din trustul de media Realitatea - Cațavencu, ca reporter și redactor șef al departamentului Companii. Pentru o perioadă scurtă de timp a scris pentru ziarul de...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri