Comisia Europeana vrea ca vinietele sa dispara din cele 8 tari care le folosesc, printre care si Romania, iar in locul lor sa fie introduse taxe de drum in functie de emisiile de CO2 si distanta parcursa, atat pentru autoturisme, van-uri, camioane si autobuze, pentru a taia amprenta de carbon.

Propunerea, care inca nu a fost finalizata, va stabili pentru prima data cateva principii la nivelul UE privind taxele de drum pentru autoturisme, soferii trebuind sa plateasca conform distantei de calatorie, scrie Automotive News Europe.

In acest fel, nivelul taxei va fi aproape constant, insemnand ca vehiculele mai poluante vor plati mai mult in timp ce cele mai curate vor plati mai putin.

Vehiculele grele reprezinta o mica parte din vehiculele rutiere, dar sunt responsabile pentru o treime din emisiile de CO2 ale transportului rutier in UE.

ACEA (Asociatia Europeana a Producatorilor de Automobile) a declarat ca sprijina diferentierea tarifarii rutiere in functie de emisiile de CO2, atata vreme cat promoveaza emisii scazute in conditii reale de utilizare si ofera o concurenta loiala intre tipurile de vehicule.

Diferentierea sumelor pe care camioanele trebuie sa le plateasca in functie de emisiile lor de CO2 ar trebui sa faca transportatorii rutieri mai eficienti, deoarece creste costul de conducere pe km si ar putea incuraja reinnoirea flotelor.

Transportatorii se opun eliminarii treptate a vignetelor deoarece sunt mai ieftine, iar introducerea tarifarii bazate pe distante le-ar cere sa investeasca in dispozitive mai scumpe la bord.

Propunerile se asteapta sa fie publicate pe 31 mai, dupa care vor avea nevoie de aprobarea Parlamentului European si a statelor membre.

Vinieta/vigneta in Europa s-a scumpit in ultimul an in unele tari. Aceasta taxa se plateste in Romania (rovinieta), Bulgaria, Ungaria, Elvetia, Slovenia, Slovacia, Republica Ceha si Austria. Cu toate acestea, o calatorie cu masina in acesta tari este mai ieftina decat in tari unde platesti segmente de autostrada. Cat costa vinieta, taxa de drum, poduri sau tuneluri in 2017 aflati aici.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »



Setari Cookie-uri