Uniunea Europeana (UE) sporeste protectia pietonilor si introduce obligativitatea echiparii autoturismelor noi in standard cu sisteme de asistare la franare incepand din 24 februarie 2011, potrivit Bosch.
Studiile UE arata ca, prin echiparea autovehiculelor cu sisteme de asistare la franare, se pot evitata anual, in Europa, pana la 1.100 de accidente fatale in care sunt implicati pietoni.

Sistemele de asistare la franare reduc pericolul de accidentare a pietonilor si sprijina evitarea coliziunilor din spate. Sistemul de asistare la franare ofera sprijin in cazul franarii de urgenta: daca soferul apasa brusc pedala de frana, sistemul considera ca este vorba despre o situatie de urgenta. Presiunea de franare creste imediat, imbunatatind astfel procesul de franare. Distanta de oprire va fi redusa, evitandu-se astfel coliziunile.

Studiile Bosch efectuate prin intermediul bazei de date pentru accidente GIDAS (German In-Depth Accident Study) indica faptul ca, in cazul accidentelor din Germania soldate cu victime umane, aproape o treime dintre soferi nu au franat inainte de coliziune, iar jumatate nu au folosit capacitatea maxima de franare a autovehiculului.

Astfel, pentru a preintampina situatii asemanatoare, sistemul de franare de urgenta cu functie de anticipare dezvoltat de Bosch, asista soferul in trei etape. Prin intermediul functiei de avertizare la coliziune, sistemul recunoaste un potential obstacol si avertizeaza soferul – mai intai acustic sau vizual, apoi printr-o scurta actionare a franelor. Daca soferul reactioneaza si franeaza, presiunea de franare este adaptata prin intermediul sistemului de asistare la franare in caz de urgenta cu functie de anticipare, astfel incat soferul sa nu intre in coliziune cu respectivul obstacol. In cazul in care soferul nu reactioneaza deloc si daca impactul nu mai poate fi evitat, sistemul franeaza cu forta maxima, cu putin timp inainte de coliziune.

O analiza derulata de Bosch in baza de date GIDAS indica faptul ca, prin intermediul unui sistem de franare de urgenta cu functie de anticipare, ar putea fi evitate aproximativ trei din patru colizuni din spate, soldate cu victime umane.

In prezent, obiectivul industriei de autovehicule este dezvoltarea unor sisteme cu functie de anticipare care, prin intermediul unor senzori radar si video, sa analizeze traficul existent in fata autovehiculului.

„Sistemele de franare de urgenta lansate ulterior vor interpreta situatia din trafic si vor oferi soferului un sprijin inteligent in procesul de franare”, afirma dr. Werner Struth, directorul departamentului Sisteme de Control al Sasiului din cadrul Bosch.

Directiva UE care vizeaza „cresterea protectiei pietonilor si a altor participanti la trafic” include, pe langa obligativitatea echiparii autovehiculelor cu sistemul de asistare la franare, si unele prevederi mai stricte referitoare la aprobarea unor bare de protectie suplimentare si a sistemelor frontale de protectie. Acest fapt urmareste reducerea pericolului de accidentare a pietonilor sau biciclistilor in cazul unei coliziuni.

Directiva urmareste sporirea nivelului de siguranta in trafic. Aceasta prevede ca toate autovehiculele sa fie echipate treptat, pana in noiembrie 2014, cu programul electronic de stabilitate (ESP®).

De asemenea, autovehiculele utilitare trebuie sa fie echipate suplimentar, incepand cu anul 2015, cu sisteme de franare de urgenta cu functie de anticipare, precum si cu sisteme de asistare la mentinerea benzii de rulare.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri