Cristian Low are 37 de ani si de 15 ani este marinar. Iubeste meseria pe care si-a ales-o inca de copil si nu ii pare rau ca a mers pe acest drum, insa recunoaste cu amaraciune ca Romania nu este tara in care poti supravietui din aceasta activitate. Ca multi romani, Cristian isi doreste din rasputeri sa lase Romania in spate si sa mearga intr-o tara unde sa isi creasca copilul fata griji. Asteapta doar o sansa.
L-am intalnit pe Cristian Low pe o amabarcatiune din portul de la Orsova. Este un om simplu, imbracat in salopeta, care carmuieste cu atentie nava de turism si agrement, insa este omul in care toti turistii isi pun bazele le va oferi o croaziera pe Dunare de neuitat.

A terminat liceul de marina si a facut cinci ani de facultate de profil in Craiova. Acum face 2-3 curse pe zi si castiga 560 de lei pe luna.

Spune ca si-a ales aceasta meserie din pasiune, insa recunoaste ca nu credea ca va ajunge sa castige atat de putin.

“Este o meserie frumoasa, o meserie care mi-a placut, desi nimeni din familia mea nu a mai facut-o. Eu am ales-o din placere, insa cu toate acestea, am realizat ca nu este un loc de munca care nu iti mai aduce nicio satisfactie, mai mult iti face viata grea, pentru ca se castiga foarte putini”, a spus Low.

A rezistat pana acum pentru ca lucra si sotia sa, care este profesoara, si l-au mai ajutat si parinti. In curand insa sotia ii va darui primul copil si nu stie cum se va descurca.

Cel mai probabil va urma calea fostilor sai colegi din domeniu si va accepta o ofera de munca in strainatate.

“Doar unul dintre fostii mei colegi de facultate mai este in Romania, majoritatea s-au indreptat catre Olanda, Belgia, Franta, tari in care se castiga mult mai bine, chiar mai mult de 1.500 de euro. N-am plecat pana acum din cauza familiei si din lipsa unei oferte concrete, insa in viitor, cand mi se va naste primul copil, cred ca voi accepta orice oferta care sa fie mai buna decat situatia actuala”, a afirmat acesta.

S-a gandit si sa se reprofileze, insa in Orsova nu are variante.

“Momentan, meseria de marinar nu este una din care sa castigi bine in Romania, atata timp cat nu dispunem de infrastructura necesara. Eu as putea sa fac multe lucruri, am diploma de electromecanic naval si stiu sa fac multe, insa in Orsova nu exista locuri de munca mai bine platite. Nu-mi ramane decat varianta unui loc de munca in afara tarii”, crede Low.

Cristian Low plimba pe Dunare zeci de turisti romani, dar si multi straini, printre care si unguri si germani, iar cei mai multi se inghesuie sa faca o croaziera in lunile iunie-iulie.

Pentru croaziera pe traseul de la Orsova la Cazanele Dunarii o ambarcatiune parcurge 24 de kilometri. Barca se inchiriaza cu 500 de lei pe ora, iar excursia dus-intors dureaza circa 3-4 ore, in functie de conditiile meteo.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri