In timp ce majoritatea absolventilor de liceu se vad lucrand in profesii bazate pe stiintele umaniste, matematica pare a fi ingredientul principal in cazul celor mai banoase 15 specializari universitare, sustine un studiu al Asociatiei Nationale a Colegiilor si Angajatorilor, preluat de CNN Money.
“Matematica este decisiva pentru un absolvent care tinteste un pachet salarial peste medie. Daca reusesti sa intelegi stiintele exacte, atunci iti poti negocia un salariu considerabil mai mare decat absolventii de facultati umaniste”, sustine Ed Koc, director de cercetare al NACE.

In plus, facultatile de matematica si tehnologia informatiei au pus la dispozitia studentilor cea mai larga paleta de job-uri si internship-uri, chiar si in recesiune. In 2009, Rochester Institute of Technology - una dintre cele mai importante facultati tehnologice – a primit vizitele recruiterilor pentru Microsoft, Lockheed Martin sau Johnson & Johnson, companii din Top 500.

Ingineria petroliera, ocupanta primul loc in topul celor mai banoase job-uri bazate pe stiinte exacte, aduce un venit anual mediu de peste 83.000 de dolari. Pachetul salarial atractiv se explica prin relatia directa intre resursele din ce in ce mai scazute de petrol si cresterea pretului acestuia, pe de o parte, si de dificultatea exercitarii acestui tip de job, pe de alta. Absolventii facultatilor de petrol lucreaza atat in cadrul marilor companii de profil, cat si pe platformele de extractie din mari, la mii de kilometri de casa si familie.

“Explorarea noilor alternative de a genera energie este, de asemenea, la mare cautare. Chiar daca industria petroliera a luat avant in ultimii ani, acum pretul barilului de petrol stagneaza”, subliniaza Koc.

Inginerii chimisti si inginerii din industriile extractive completeaza topul, acumuland venituri de 65.000, respectiv 62.000 de dolari anual.
Specialistii in resurse umane subliniaza insa ca nu orice absolvent de facultate tehnica poate ajunge sa castige aproape 5.000 de dolari lunar. “Pentru absolventii de nivel mediu ofertele nu sunt atat de generoase. Insa traim intr-o lume dinamizata de tehnologie, iar aportul acestor specialisti este vital. Chiar daca criza a afectat si industriile, ei isi gasesc mai repede un job decat practicienii profesiilor liberale”, sustin recruiterii.

Doar trei specializari din Top 15 cele mai bine platite job-uri nu au la baza studii de inginerie. Insa chiar si aceste trei job-uri tin de sfera stiintelor exacte. Pentru specialistii in programare, salariul mediu anual se cifreaza la 61.000 de dolari, in timp ce leafa angajatilor din stiintele actuariale si absolventii de constructii se ridica la 56.000 de dolari, respectiv 53.199 de dolari anual.

Una dintre explicatiile privind salariile peste medie ale absolventilor de facultati exacte este reprezentata tocmai de numarul mic al acestor absolventi (4%) raportat la numarul licentiatilor din facultatile liberale (16%).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri