Vestea ca nivelul contributiilor sociale urmeaza sa fie scazut cu doua puncte procentuale in al doilea semestru din 2011 este primita cu bratele deschise de catre angajatori, care isi doresc insa o reducere suplimentara.
“Scaderea contributiilor sociale este, fara indoiala, o masura benefica pentru companii, aceasta venind in sprijinul relaxarii fiscale de care angajatorii au nevoie, pentru a depasi mai usor contextul economic nefavorabil din ultimii ani”, spune Florentina Greger, HR manager la producatorul de software Zitec.

Reducerea cotelor de contributii sociale este prevazuta distinct in proiectul Strategiei fiscal-bugetare pentru 2012 – 2014. Se asteapta ca relaxarea fiscala in cauza sa contribuie la reducerea evaziunii pe piata muncii si la cresterea conformarii voluntare.

In acelasi timp, nu consider realista perspectiva conform careia aceasta masura va deschide lacatul angajarilor pe piata muncii din Romania, ci cel mult aceasta scadere ar putea veni in sprijinul unora dintre angajatori ca o solutie de evitare a reducerilor de personal iar altora ca o premisa a bugetarii unor cresteri salariale pentru angajatii actuali”, mentioneaza Greger.

In prezent, un angajator trebuie sa plateasca, in mod normal, o contributie la sistemul public de pensii de 20,8% din venitul lunar brut, o contributie de asigurari sociale de sanatate - 5,2%, o cota pentru contributia pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate - 0,85%, o contributie la bugetul asigurarilor de somaj – 0,5%, o contributie la Fondul de Garantare pentru plata createlor salariale – 0,25% si o contributie de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale – 0,15%

“Posibila scadere a contributiilor sociale ar putea semnifica un inceput de relaxare fiscala, dar nu credem sa aiba un impact puternic asupra pietei muncii. Evaziunea fiscala ar putea fi redusa, dar principalele probleme cu care ne confruntam - cum ar fi inghetarea posturilor si procesele de restructurare inca prezente nu vor fi rezolvate prin aceasta masura”, considera Alina Candea, business manager la firma de recrutare CVO Recruitment.

Pe de alta parte, deocamdata nu este clar daca reducerile contributiilor sociale vor viza contributiile pe care trebuie sa le achite angajatii si angajatorii sau doar pe cele ale companiilor. De asemenea, reducerea ar putea sa se aplice doar pentru contributiile de asigurari sociale (CAS) si nu contributiilor totale.

Primul efect ar reducerii contributiilor sociale va fi cresterea competitivitatii companiilor la nivel european.

“Evident ca prin reducerea contributiilor sociale toata lumea spera ca vor exista niste efecte pozitive, cum ar scaderea costurilor firmelor, care sa le faca mai competitive la nivel european. Chiar daca procentele anuntate nu sunt foarte ridicate, impactul ar putea fi mult mai mare in cazul in care aceasta masura va fi corelata cu o crestere economica”, este de parere analistul economic Aurelian Dochia.

Gheorghe Ialomitanu, ministrul Finantelor Publice, spunea recent ca analizeaza foarte serios reducerea contributiilor sociale pentru angajator, iar decizia urmeaza sa fie luata dupa o consultare cu Fondul Monetar International (FMI) si Comisia Europeana (CE).

In ceea ce priveste efectele directe in piata, cum ar fi angajari sau cresteri salariale, Mariana Campaneanu, fost ministru al Muncii, spune ca procentele de crestere anuntate sunt prea mici pentru a produce efecte majore.

“Nu stiu daca procentele anuntate vor avea efecte asupra pietei fortei de munca. Pe ansamblul contributiilor, eu as fi vazut o scadere de 10% sau macar de 5%, in prima faza”, afirma Campeanu.

Pe langa reducerea contributiilor sociale
, angajatorii se asteapta si la o reducere a TVA si a cotei unice, insa “aceasta nu este o viziune care se poate materializa in 2011”, potrivit strategiei fiscale.

Veniturile bugetului general consolidat sunt estimate sa urce de la 180,5 miliarde lei estimat pentru acest an la 253 de miliarde lei in 2014, in timp ce cheltuielile bugetului consolidat ar urma sa creasca de la 204,4 de miliarde lei prognozat pentru 2011 la 266,4 de miliarde lei in 2014.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri