Singura tendinta a preturilor la energie este de crestere, dar trebuie sa se gaseasca mecanisme de sprijinire a persoanelor vulnerabile, a declarat Eric Stab, country manager pentru Romania al companiei GDF Suez, conform Mediafax.
"Liberalizarea pietei energiei nu inseamna alinierea imediata a preturilor locale la nivelurile din Europa. Suntem destul de pragmatici sa ne dam seama ca acest lucru nu se poate face imediat. Dar trebuie, pe de alta parte, sa stim unde mergem pentru ca in domeniul energiei sunt foarte multe investitii de facut in Romania. Pana in 2016 vor fi construite capacitati de productie totalizand 6.000 MW.
Pentru sectorul energetic 2016 inseamna maine dimineata pentru ca trebuie incepute de acum demersurile de implementare a proiectelor, iar pentru asta semnalele legate de pre? trebuie sa fie cele potrivite", a spus Stab.

El a aratat ca, in acest context, singura tendinta a preturilor este ascendenta.

"Din pacate singura tendinta a preturilor la energie este ascendenta, nu ne bucura aceasta situatie, dar trebuie sa ne asiguram ca se gasesc modalitati de protectie a persoanelor vulerabile, a celor care nu pot plati factura la energie. Mai devreme sau mai tarziu preturile trebuie sa creasca, dar este nevoie de un mecansim sa-i protejeze pe cei care au nevoie de protectie", a mai spus reprezentantul GDF Suez.

Presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Iulius Dan Plavetti, a declarat in urma cu o saptamana ca pretul final al energiei electrice va creste cu 2,5%, probabil de la 1 ianuarie 2012, ca urmare a deciziei Guvernului de a aviza acordarea ajutorului de stat prin certificate verzi pentru productia de energie regenerabila.

Schema de sprijin prin certificate verzi va fi aplicata pana in 2021. Cel mai mare impact va fi resimtit in 2016-2017, cand consumatorii ar putea ajunge sa plateasca pentru energie cu pana la 30% mai mult. In total, consumatorii de electricitate din Romania vor plati 10 miliarde de euro in plus la facturi pana in anul 2020, pentru sprijinirea investitiilor in energii regenerabile.

Pe de alta parte, Asociatia Romana pentru Energie Eoliana apreciaza ca impactul in facuta al energiilor regenrabile va fi de 1,12% in acest an, iar in 2012 factura va creste cu 4,76%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri