Somaco Grup Prefabricate, unul dintre cei mai importanti producatori de prefabricate si beton celular autoclavizat (BCA) tinteste pentru acest an o evolutie a business-ului de 10%, in conditiile in care piata ar putea consemna o stagnare sau chiar un declin.
Dupa un ritm sustinut de crestere al ultimilor ani, cu evolutii ce au depasit si pragul de 30% in plina criza, grupul Somaco, detinut in totalitate de fondul de investitii Oresa Ventures, se asteapta la o evolutie cuprinsa intre 8-10% a veniturilor, la 27,5 milioane de euro, conform datelor companiei oferite wall-street.ro.

“Cauza scaderii ritmului de crestere al companiei in piata este data de lipsa noilor investitii, in special pe segmentul de infrastructura rutiera care va afecta in mod direct toti actorii pietei, in special constructorii cat si producatorii de materiale pentru constructii. Estimam un avans de cel mult 10% in acest an, pe o piata care ar putea inregistra un declin de pana la cateva procente”, a declarat Gabriel Colobatiu (foto), directorul general Somaco Grup Prefabricate.

Reprezentantul companiei a precizat ca la nivelul anului trecut piata s-a ridicat la 300.000 de metri cubi in volum si aproximativ 140 de milioane de euro, in valoare.

Vor sa faca noi achizitii

Cu patru facilitati de productie concentrate in special in regiunea Moldovei, Somaco Grup Prefabricate ia in calcul cumpararea unui producator local de prefabricate sau BCA.

“Luam in calcul orice oportunitate de achizitie. Suntem foarte interesati sa cumparam o fabrica in sudul tarii sau in vest, zone in care momentan nu suntem prezenti. Avem o activitate intensa concentrata in regiunea Moldovei si ne-am propus sa ne extindem operatiunile si la nivel teritorial.”, a mai spus Colobatiu.

El a precizat ca exclude in acest moment posibilitatea ca grupul sa efectueze investitii in facilitati de productie tip greenfield pe o piata care este supracapacitata, fiind practic mai multi producatori decat cererea reala din piata.

Seful grupului Somaco a precizat ca in acest moment cele trei facilitati de productie de prefabricate lucraza la o capacitate de 40-50%, in timp ce fabrica de BCA din Adjud lucreaza la capacitate maxima.

Fondul de investitii suedez Oresa Ventures a preluat de la Somaco SA cele mai mari trei fabrici de prefabricate din beton de la Roman, Buzau si Adjud, tranzactia fondului, derulata in 2008, ridicandu-se la 32,5 milioane de euro.

In ultimii patru ani, Somaco Grup Prefabricate a investit peste 12 milioane de euro pentru extinderea capacitatii de productie si a gamei de produse, pentru retehnologizare si instruirea personalului, fiind unul dintre cei mai dinamici investitori de pe piata materialelor de constructii.

Pentru acest an, reprezentantii companiei si-au bugetat investiti de peste 1,5 milioane de euro in lansaera de noi produse, modernizarea si cresterea capacitatii fabricilor dar si in marketing.

Somaco Grup Prefabricate exporta doar BCA in Republica Moldova, circa 10% din productie fiind destinata pietei vecine.

Produsele companiei sunt comercializate prin intermediul a peste 100 de distribuitori dar si prin reteaua D-I-Y Dedeman si depozitul de materiale pentru constructii Arabesque, ambele aducand aproape 20% din venituri grupului.

Principalii concurenti ai Somaco Grup Prefabricate pe piata locala sunt Celco, Prefab dar si Xella Romania – prin brandul Ytong.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri