Afacerile Spedition UMB si Tehnostrade SRL, doi dintre cei mai mari constructori romani, companii care sunt detinute de catre omul de afaceri Dorin Umbrarescu, au inregistrat un declin in anul 2013, fiind cel mai slab an al celor doua business-uri din 2009 pana in prezent.

In lipsa unor proiecte de anvergura, multe business-uri din constructii au avut de suferit anul trecut, cel putin asa reiese din datele publicate de companii la Ministerul de Finante. Mai mult decat atat constructorii romani au efectuat si o serie de disponibilizari, unde in unele cazuri numarul de angajati s-a injumatatit.

In ceea ce priveste business-urile detinute de catre “regele asfaltului” Dorin Umbrarescu, atat afacerile Tehnostrade cat si cele ale Spedition UMB au consemnat scaderi fata de anul precedent, dar si un declin de cel putin jumatate fata de perioada anilor 2009.

Astfel, afacerile grupului Spedition UMB, companie inregistrata in Bacau, a raportat la nivelul anului trecut afaceri de 106 milioane de euro, in scadere fata de anul precedent, cand inregistra un rulaj de 138 de milioane de euro. Scadere a inregistrat si firma Tehnostrade SRL, cu sediul tot in Bacau, care a raportat un rulaj de 76 de milioane de euro, in scadere fata de 123 de milioane de euro cat a inregistrat la finele anului 2012.

In procente, valoarea scaderii raportata la moneda europeana fata de anul 2012 s-a ridicat la 61% in cazul Tehnostrade, in timp ce Spedition UMB a raportat o scadere a rulajului de 30%.

Fata de nivelul anului 2009, Tehnostrade a inregistrat un declin de 100%, practic o injumatatire a business-ului, in timp ce Spedition UMB a raportat o scadere de 107%.

In ciuda scaderii veniturilor celor doua companii, atat Spedition UMB cat si Tehnostrade au ramas profitabile, insa cu marje mai scazute decat in anii anteriori. Daca in 2012 Tehnostrade inregistra un profit de peste 16 milioane de euro, la finele anului trecut compania inregistra un profit in scadere, de 10 milioane de euro. Spedition UMB, insa, a reusit sa isi mentina profitabilitatea si in 2013, la o valoare de circa 20 de milioane de euro.

Si numarul de angajati a avut de suferit, insa nu la fel de mult cum este cazul Hidroconstructia, unde numarul de angajati disponibilizati a trecut de jumatate din totalul de 3.500 cat inregistra compania in 2012. In cazul celor doua firme controlate de catre Dorin Umbrarescu numarul mediu de angajati a scazut cu circa 170.

Atat Spedition UMB cat si Tehnostrade au castigat in ultimul an mai putine licitatii pentru constructia de drumuri si sosele din Romania, cauza care a dus si la o scadere a incasarilor si a profitabilitatii.

Piata constructiilor la nivel local este estimata la o valoare de circa 9,3 miliarde de euro, in conditiile in care inainte de declansarea crizei valoarea acesteia depasea 16 miliarde de euro.

Principalii concurenti ai Spedition UMB si Tehnostrade la nivel local sunt Hidroconstructia, Straco Grup, Delta ACM, PA&CO International, dar si companiile straine prezente in Romania cu afaceri in constructii, printre care austriecii de la Strabag, italienii de la Astaldi sau nemtii de la Max Boegl.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri