Ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, spune ca nu ar trebui sa fie nimeni surprins daca o companie din Romania va face, in "urmatoarele zile, saptamani sau luni" noi descoperiri de titei sau gaze naturale.

"In plus, in contextul preocuparilor din ultima perioada ale statului roman de a incuraja explorarea si exploatarea resurselor naturale, nu trebuie sa fie nimeni surprins daca sutele de milioane de euro investite in ultimul timp vor genera in urmatoarele zile, saptamani sau luni rezultate, adica noi descoperiri de titei sau gaze naturale", a afirmat Nicloescu intr-un comunicat al Departamentului pentru Energie, citat de Mediafax. Cea mai recenta descoperire de hidrocaburi in Romania fost facuta in 2012 de OMV Petrom si Exxon. Cele doua companii au descoperit 12 un zacamant de gaze in Marea Neagra, estimarile preliminare plasand zacamantul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi, care echivaleaza cu de 3-6 ori consumul anual al Romaniei.

Principalii producatori de gaze sunt OMV Petrom si Romgaz. OMV Petrom este singurul producator important de petrol. Romgaz are pentru acest an un buget de explorare de 666 de milioane de lei, de patru ori mai mare decat acum patru ani, scopul fiind descoperirea de noi zacaminte pentru a combate "declinul de productie".

OMV Petrom a programat pentru acest an investitii de peste un miliard de euro, din care circa 85% pentru proiectele din domeniul explorarii si productiei. Potrivit lui Nicolescu, Romania isi va indeplini pana la sfarsitul lunii iulie obligatia legala privind stocurile de gaze pentru iarna 2014-2015.

Cantitatea totala depozitata de gaze naturale este de 1,6 miliarde metri cubi de gaze naturale, in timp ce obligatiile legale pentru anul in curs sunt de 1,7 miliarde de metri cubi. Romania consuma anual 13-14 miliarde metri cubi de gaze, dintre care circa 11 miliarde metri cubi provind din productia interna.

Ministrul vrea ca Romgaz sa finalizeze rapid o investitie de 25 mil. euro intr-un depozit de gaze

Razvan Nicolescu vrea ca producatorul de gaze naturale Romgaz Medias (SNG) sa finalizeze rapid, pana la sfarsitul lunii august, o investitie de 25 milioane de euro pentru cresterea capaciatatii de stocare a unui depozit de gaze din Urziceni, judetul Ialomita. Capacitatea totala actuala a depozitului de la Urziceni este de 250 milioane metri cubi, iar in urma investitiei va creste cu cu 40%, la 360 milioane metri cubi.

"Am venit intr-o vizita supriza pentru a vedea cum se lucreaza la aceasta investitie, care trebuie finalizata rapid. Le-am spus constructorilor ca pe 1 septembrie voi fi din nou aici. Romania trebuie sa fie mai ambitioasa in ceea ce priveste cresterea performantelor capacitatilor de stocare gaze", a declarat Nicolescu intr-un comunicat al Departamentului pentru Energie.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri