Cemacon, unul dintre cei mai importanti producatori de blocuri ceramice la nivel local, a incheiat procesul de restructurare a creditului bancar si intra practic intr-o noua etapa de dezvoltare.

Reprezentantii Cemacon au semnat pe 19 martie 2015 noile contracte de credit cu banca finantatoare, care restructureaza datoria totala in valoare de 33 milioane de euro. Restructurarea creditelor bancare incheie astfel perioada de business turnaround demarata de Cemacon in 2010, care a cuprins restructurarea operationala si financiara a companiei.

„Incheiem o etapa dificila, pe care n-am fi putut-o implementa fara sprijinul actionarilor, a echipei de management si a angajatilor. Cemacon intra intr-o noua etapa de dezvoltare. Ne-am luat noi angajamente in fata bancii, a actionarilor, a angajatilor si a clientilor. Pe termen mediu, urmarim atingerea profitului net si consolidarea pozitiei pe piata”, a declarat Liviu Stoleru (foto mai jos), director general si presedinte al Consiliului de Administratie al Cemacon.

Ce a presupus procesul de turnaround al Cemacon

Procesul de turnaround a demarat in 2010 si a avut doua componente: restructurarea operationala si restructurarea financiara. Cemacon a fost nevoita sa treaca prin acest proces in urma contractarii unui pachet de credite in valoare de 26 milioane de euro de la Anglo-Romanian Bank, in perioada 2006-2008, credite care au fost preluate ulterior de catre BCR.

Fondurile au fost investite in constructia fabricii de la Recea, judetul Salaj, cea mai mare si moderna capacitate de productie din Sud-Estul Europei. Criza financiara, scaderea pietei constructiilor, precum si deciziile fostei echipe de management, au dus la scaderea dramatica a companiei in anii ce au urmat. Etapa de turnaround a inceput odata cu aducerea lui Liviu Stoleru la conducerea companiei. Restructurarea financiara a demarat in 2011, cand conducerea companiei a inceput negocierile cu banca pentru gasirea unei solutii de restructurare care sa fie sustenabila pentru Cemacon.

Astfel, in ultimii patru ani, cifra de afaceri a companiei a avut o crestere totala de peste 250%, iar compania raporteaza un profit operational la cele mai ridicate rate din industrie, 19% in 2014. In acelasi timp, fabrica de la Recea a atins in anul 2014 capacitatea de productie maxima, in ciuda faptului ca piata blocurilor ceramice s-a redus cu mai mult de 40% fata de anul 2008. In 2013, actionariatul companiei s-a consolidat prin intrarea fondului de investitii finlandez KJK si prin cresterea ponderii altor investitori institutionali; astazi, peste 95% din capitalul companiei este detinut de actionari institutionali.

Pe fondul perfomantei operationale, s-a finalizat, prin semnarea noilor contracte de credit, restructurarea financiara a companiei. Pachetul de credite are o noua structura, care permite achitarea datoriilor din activitatea curenta:
• Un credit principal pentru CEMACON S.A., in valoare de 13 milioane de euro, scadent in 2023;
• Un credit secundar, in valoare de 5 milioane de euro, cu scadenta in 2020, pentru Cemacon Real Estate, societate detinuta 100% de Cemacon SA, pe care au fost transferate activele non-core ale companiei, care vor fi valorificate pentru stingerea creantei;
• A treia parte a datoriei, de 12 milioane de euro si dobanzile aferente, cesionata de banca in favoarea Business Capital For Romania Opportunity Fund Cooperatief, BOF, urmeaza a fi convertita in actiuni. Pentru ca acest proces sa fie indeplinit, este in desfasurare o majorare de capital prognozata sa se incheie in trimestrul al II-lea din 2015

Aspectele restructurarii financiare au fost agreate la finalul anului 2013 intr-un memorandum semnat de catre societate, actionari si Banca Comerciala Romana.

Cemacon este unul dintre cei mai mari producatori de blocuri ceramice (caramizi) din Romania, pe o piata pe care mai rivalizeaza cu austriecii de la Wienerberger sau Brikston.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri