Posta Romana nu va mai putea vinde plicuri circa doua saptamani, ca urmare a schimbarii legislatiei privind casele de marcat, au anuntat reprezentantii companiei.

Toate unitatile Postei Romane nu mai vand plicuri din cauza modificarii legislatiei privind casele de marcat, terminalele urmand sa treaca printr-un "update tehnic" in urmatoarele doua saptamani, au declarat pentru Mediafax reprezentantii Biroului de presa al companiei. "Posta Romana nu mai vinde plicuri de cateva zile. Motivul este modificarea legislatiei privind casele de marcat. Toate casele de marcat trebuie sa treaca printr-un update tehnic, pentru a respecta noile prevederi ale legislatiei. Speram ca procesul sa dureze cel mult doua saptamani", au mai spus reprezententantii operatorului.

Cu aproximativ 27.000 de salariati, Posta este cel mai mare operator local de profil si are o retea teritoriala de peste 5.600 de unitati. Posta Romana este o companie nationala infiintata conform Legii 31/1990, si nu o institutie publica. Ea functioneaza pe gestiune economica, ceea ce inseamna ca isi formeaza singura veniturile din contracte comerciale si, prin urmare, se autofinanteaza. Posta Romana a contribuit, in 2014, cu 390 de milioane de lei (87,8 milioane de euro) la bugetul de stat, aceasta fiind o suma-record in conditiile disponibilizarilor operate in anii trecuti si care au redus contributiile din impozitul pe salarii.

Posta Romana este detinuta de statul roman, prin Ministerul pentru Societatea Informationala, in proportie de 75%, si de Fondul Proprietatea (FP) in proportie de 25%. Compania detine cea mai mare retea de distributie la nivel national, insemnand peste 80% din totalul subunitatilor postale care opereaza, in prezent, in Romania. Peste 19 milioane de locuitori beneficiaza de serviciile Postei Romane si peste 7,5 milioane de adrese sunt acoperite de reteaua postala proprie.

Posta Romana, in curs de privatizare

La inceputul lunii februarie, MSI a acceptat oferta neangajanta depusa de operatorul belgian de servicii postale bpost pentru achizitionarea pachetului de 51% din actiunile detinute la CNPR. Admiterea bpost in etapa de due diligence presupune, in principal, acces la camera de date, intalniri operationale cu managementul companiei si negocierea contractului de privatizare. La finalul acestei etape, bpost va putea depune o oferta finala ferma pentru achizitionarea pachetului majoritar de actiuni la Posta Romana.

"In paralel cu etapa de due diligence, MSI intentioneaza sa finalizeze conversia datoriilor Postei Romane catre stat in actiuni, decizie care va creste atractivitatea companiei.", se precizeaza in comunicat. La finele lunii septembrie, bpost a depus singura oferta neangajanta pentru cumpararea a 51% din actiunile companiei Posta Romana. Privatizarea va avea loc printr-o majorare de capital cu aport de capital privat. Aceasta presupune dobandirea de catre un nou investitor a unui pachet de actiuni reprezentand 51% din capitalul social al companiei, inclusiv cel rezultat ca urmare a conversiei in actiuni a creantelor statului fata de companie.

Prima incercare de privatizare a Postei a avut loc in 2013, dar niciun investitor nu a cumparat caietul de sarcini. Fostul sef al Postei, Ion Smeeianu, a afirmat atunci ca situatia financiara negativa a companiei si datoria calculata de Agentia Nationala de Administrare Fiscala au indepartat potentialii investitori. La finele anului 2013, datoriile totale ale Postei insumau 778,1 milioane de lei, conform datelor Ministerului Finantelor Publice.

Profit operational la Posta Romana in 2014

In decembrie 2014 MSI a anuntat ca Posta Romana va incheia anul 2014 cu un profit operational de 74,3 milioane de lei, comparativ cu o pierdere de 35 milioane de lei in 2013.

In perioada 2008-2013, compania a consemnat pierderi in fiecare an, care au atins cumulat aproape 560 milioane de lei. MSI detine un pachet de actiuni reprezentand 75% din capitalul social al CNPR, restul actiunilor revenind Fondului Proprietatea. Statul belgian controleaza peste 50% din actiunile companiei bpost, diferenta de 49,54% fiind in posesia unor investitori privati. bpost a consemnat in primele noua luni ale anului trecut venituri in valoare de 1,8 miliarde de euro, in crestere cu 1,2% comparativ cu aceeasi perioada din 2013. Profitul EBITDA (inainte de dobanzi, taxe, deprecieri si amortizari) al companiei s-a situat la 441 milioane de euro, in urcare cu 2,6% fata de primele noua luni din 2013.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri