Productia de mobila a ajuns in 2004 la 1,4 miliarde dolari, in crestere cu circa 23% fata de anul anterior, insa previziunile pentru acest an indica o stagnare, pe fondul aprecierii leului care afecteaza exporturile, a declarat presedintele executiv al Asociatiei Producatorilor de Mobila din Romania (APMR), Aurel Rizea. "Dupa mai multi ani in care productia si exportul au crescut continuu, 2005 va fi probabil un an al stagnarii pentru industrie", a afirmat Rizea.

Potrivit oficialului APMR, aproximativ 90% din productie este exportata, capacitatile fabricilor depasind cu mult posibilitatea de absorbtie a pietei interne, astfel ca influenta evolutiei cursului monedei nationale este resimtita la nivelul intregii industrii. "Mai putin afectati au fost micii producatori, care livreaza numai pe piata interna sau executa mobila la comanda. Trebuie sa fim totusi constienti ca, in momentul integrarii in UE, aceste micro sau mici intreprinderi vor fi maturate de concurenta marilor angrosisti europeni", a continuat Rizea.

In anul 2004, principalele piete de desfacere pentru mobila romaneasca au fost tarile din UE, unde se indreapta aproape 80% din totalul exporturilor, printre care Germania, Franta, Italia, Olanda, Austria, Ungaria. Principalii concurenti ai Romaniei pe piata vest-europeana sunt firmele din Polonia, Cehia si Slovenia. "Cea mai mare parte a produselor destinate exportului se realizeaza inca dupa modelul clientilor. O evolutie pozitiva s-a produs in domeniul mobilierului din lemn masiv si din panouri realizate din lemn masiv destinat exportului", a mai spus Rizea. Romania exporta in principal mobilier care incorporeaza mai multa valoare adaugata, precum sufragerii si dormitoare clasice, arta-stil, din specii valoroase (stejar, cires, tei, paltin, nuc), sculptate sau cu intarsii, dar si moderne cu forme rectangulare, cubiste si finisaje cu materiale de calitate, din lemn, melaminate sau finisate opac. Valoarea exporturilor de mobila a fost anul trecut de aproximativ 1,1 miliarde de dolari, in crestere cu 19% fata de 2003, cand livrarile externe au trecut usor de 900 milioane de dolari.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri