Rezultatele inregistrate anul trecut de autoritatea de concurenta, comparativ cu anii precedenti, au fost cuprinse in raportul anual al Consiliul Concurentei publicat pe site-ul institutiei.
"Anul 2005 a fost crucial pentru Consiliul Concurentei, intrucat a trebuit sa demonstreze ca a devenit o institutie credibila, ceea ce s-a realizat prin obtinerea unor rezultate concrete in domeniul combaterii practicilor anticoncurentiale si in cel al evaluarii corecte a criteriilor de autorizare a ajutoarelor de stat", a declarat presedintele Consiliului Concurentei, Mihai Berinde, citat de Rompres.

Astfel, pe parcursul anului trecut, autoritatea de concurenta a reusit sa impuna regulile comunitare pe piata, in principal prin implementarea pro-activa a legislatiei antitrust. Aceasta s-a realizat prin blocarea acordarii de ajutoare de stat incompatibile prin participarea reprezentantilor Consiliului Concurentei la pregatirea sedintelor de Guvern si la dezbaterile din cadrul comisiilor parlamentare, precum si prin adoptarea de decizii negative acolo unde criteriile normale nu au fost respectate. De asemenea, a fost asigurata o monitorizare stricta a ajutoarelor de stat si au fost adoptate masuri de stopare si de recuperare a unor ajutoare de stat acordate in exces sau fara respectarea regulilor necesare.

Consiliul Concurentei a aplicat, anul trecut, amenzi pentru nerespectarea legislatiei din domeniul concurentei in valoare de 159,7 milioane de lei si a recuperat ajutoare de stat ilegale in valoare totala de 1,8 milioane de lei, potrivit Raportului de activitate pe 2005 al institutiei.

Peste 144 milioane de lei au reprezentat amenzi pentru intelegeri intre agentii economici, 10,3 milioane de lei, amenzi pentru omisiunea notificarii operatiunilor de concentrare economica si 5,3 milioane de lei pentru neindeplinirea conditiilor impuse de deciziile Consilului. Pentru prima data, Consiliul Concurentei a aplicat o amenda contraventionala pentru nerespectarea conditiilor impuse printr-o decizie de autorizare a concentrarii economice, in cazul SC Holcim (Romania) SA.

Potrivit raportului Consiliului Concurentei, in 2005 a avut loc o imbunatatire considerabila a evaluarilor si a calitatii deciziilor emise de acesta in domeniul ajutorului de stat, cu luarea in considerare a criteriilor de evaluare cuprinse in acquis-ul comunitar, o crestere a numarului notificarilor de ajutoare de stat transmise spre evaluare si autorizare autoritatii romane de concurenta, ca urmare a masurilor promovate de Guvern si de Consiliu.

Valoarea totala a ajutoarelor de stat autorizate de Consiliul Concurentei, in 2005, a fost de circa 42 de mii de miliarde de lei, respectiv 38% din valoarea aferenta anului anterior. Scaderea se datoreaza reducerii ajutoarelor de salvare-restructurare acordate in contextul privatizarilor si respectarii Tratatului de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana, care interzice acordarea de ajutoare de stat combinatelor siderurgice incluse in Strategia nationala de restructurare a sectorului siderurgic.

Nu in ultimul rand, au fost respectate prevederile cuprinse in Strategia nationala de restructurare a sectorului siderurgic care vizau aspecte privind autorizarea ajutoarelor de stat in acest sector sensibil la nivel international.

"Rezultatele inregistrate pana acum ne fac sa privim cu incredere spre momentul aderarii la Uniunea Europeana si suntem convinsi ca, in conditiile continuarii eforturilor pentru consolidarea progreselor inregistrate, domeniul concurentei reprezinta un element pozitiv in atingerea obiectivului major al Romaniei privind aderarea la Uniunea Europeana la data de 1 ianuarie 2007", a adaugat Mihai Berinde.

Raportul anual 2005 al Consiliului Concurentei este structurat in sapte capitole care trateaza imbunatatirea cadrului legislativ specific, implementarea legislatiei in domeniul concurentei si al ajutorului de stat, aplicarea regulilor de concurenta in sectoarele reglementate, demersurile autoritatii de concurenta privind promovarea culturii concurentei, activitatea Consiliului Concurentei in domeniul integrarii europene si al relatiilor internationale, intarirea capacitatii institutionale.

Un element de noutate al raportului este reprezentat de intocmirea si publicarea, alaturi de Raportul anual 2005, a unei sinteze a acestuia. Sinteza prezinta coordonatele activitatii desfasurate de autoritatea de concurenta la nivelul anului 2005, precum si o analiza a rezultatelor inregistrate in principalele domenii de activitate ale autoritatii de concurenta.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri