Finantarea prin obligatiuni devine o solutie tot mai eficienta pentru antreprenori, datorita avantajelor fiscale, considera speakerii conferintei “Antreprenor, caut finantare”, organizata de wall-street.ro, in parteneriat cu Ernst&Young Romania, CertAsig, BRD si Pathfinder.

"Auzim ca sunt mai multi bani la bugetul de stat. Din ce in ce mai multi antreprenori vin cu solicitari, speram ca aceasta tendinta de crestere sa continuie si sa vedem rezultate din ce in ce mai bune”, a declarat Gabriel Sincu, executive director, Tax at Ernst&Young Romania.

Ruxandra Ogrendil, managing partner Pathfinder Management&Consulting, a explicat ca lucrurile arata mult mai optimist in aceasta perioada: “sunt mai multi bani in piata,exista mai mult interes pentru piata locala si sunt o serie de tranzactii care au fost pornite in urma cu ceva timp”.

Adrian Lisandru, director commercial non-retail in cadrul BRD, a explicat ca situatia actuala este ilustrata de 2 indicatori: pretul banilor, care este mai jos decat acum 5-7 ani si raportul credite/resurse, care a coborat foarte mult, de la un raport subunitar mare.

Reprezentantul Ernst&Young a evidentiat prevederile avantajoase ale noului cod fiscal, cum ar fi schimbarea legislatiei pentru structurile de stock options. Daca pana acum, aceste planuri erau posibile doar pentru firmele romanesti listate pe bursa de la Bucuresti, din 2016 nu va mai exista aceasta limitare.

“Un element important este ca dobanda emisiunilor de obligatiuni este scutita de impozit. Firmele vor incepe sa se gandeasca si la alte surse de finantare, nu doar creditul bancar, o sa apara structuri mai sofisticate, lucrurile vor fi mai aproape de noi. Obligatiunile pot fi listate si la bursa”, a explicat Gabriel Sincu.

Si Adrian Lisandru, director BRD, considera ca nu intotdeauna creditul bancar este solutia. “O economie matura, pentru diferite tipuri de companii, are nevoie de diferite tipuri de finantari si nu intotdeauna creditul bancar este solutia panaceu universal. Altfel se finanteaza un start-up si altfel o companie mare, cu o imagine buna, cu acces la multiple surse de finantare. In mod clar, cele mai multe companii vor oscila intre aceste doua variante, finantarea bancara ramanand in proportie semnificativa cea mai simpla”, a explicat Lisandru.

Ruxandra Ogrendil, managing partner Pathfinder Management&Consulting, sustine ca finantarea este o necesitate clara pentru companiile romanesti. “Este o chestiune de alegere si de dispunere a resurselor pentru a accesa un anumit tip de finantare. Au fost cateva intentii in sensul emisiunilor de obligatiuni si sper sa vedem mai multe care sa se concretizeze pe viitor”.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri