Numarul de angajati din industria serviciilor pentru afaceri va creste cu peste 60% pana in 2017, urmand sa fie depasit astfel pragul de 100.000 salariati, conform unui studiu realizat de compania de audit si consultanta KPMG pentru Asociatia Liderilor din Domeniul Serviciilor pentru Afaceri (ABSL).

"Industria a inregistrat o crestere accelerata in ultimii 10 ani, insumand in prezent peste 60.000 de profesionisti, din care aproximativ 30% in companii membre ABSL. In anul 2014, profesionistii din industrie reprezentau 1,9% din populatia activa a tarii, iar sectorul a contribuit cu 1,4% la produsul intern brut, conform datelor din piata. Companiile din domeniu previzioneaza o crestere de peste 60% a numarului de angajati pana in 2017", se arata in studiu, potrivit Mediafax.

Aproximativ 25% dintre profesionisti sunt angajati in servicii de IT, aproape aceesi pondere in operatiuni, iar 50% in servicii financiare si de contabilitate, resurse umane si altele, conform studiului KPMG care a analizat activitatea a 29 dintre cele mai importante companii din industria serviciilor pentru afaceri, desfasurata pe parcursul anului 2015. Companiile respondente insumeaza peste 18.000 de angajati, dintre care aproape 90% au studii superioare, iar 81% isi desfasoara activitatea in Bucuresti, 7% in Cluj-Napoca si aproximativ 12% in localitati precum Iasi, Timisoara, Brasov sau Craiova.

Industria serviciilor pentru afaceri a depasit 1,5 miliarde de euro in 2014, ca urmare a cresterii accelerate inregistrate pe parcursul ultimilor ani, din care 45% a fost generata de cele 29 de companii, care au avut o cifra de afaceri de 675 milioane euro in 2014. Valoarea totala a investitiilor in comunitatea locala, prin programe de educatie sau responsabilitate sociala, depaseste 600.000 de euro, conform studiului.

"ABSL sustine constant expansiunea industriei serviciilor pentru afaceri si transformarea sa intr-un domeniu strategic pentru economia autohtona prin atragerea de noi investitori si dezvoltarea unei colaborari stranse la nivel de industrie, bazata pe schimbul reciproc de expertiza si bune practici. Asociatia Liderilor din Domeniul Serviciilor pentru Afaceri este este unul dintre cei mai importanti angajatori din Romania, cu un numar de 60.000 de profesionisti in industrie, in prezent. Analistii estimeaza o crestere pana la 150.000- 300.000 in urmatorii 5 ani", a declarat Florin Grama, presedintele ABSL Romania.

Sectorul serviciilor pentru afaceri este extrem de competitiv si reprezinta una dintre industriile cu cele mai rapide cresteri din Romania, avand o contributie importanta la exporturi si un impact puternic pe piata muncii. Principalii jucatori din industrie si-au exprimat in cadrul studiului intentia de a-si extinde activitatea in urmatorii doi ani. Aproximativ 50% dintre companiile care au participat la studiu au in vedere oferta de noi servicii clientilor existenti sau noi, in timp ce 18% doresc sa isi extinda activitatea oferind aceleasi servicii clientilor noi, iar 8% au ca strategie stabilizarea si optimizarea activitatilor curente.

Capitalul strain ramane sursa principala de investitii in industria serviciilor pentru afaceri din Romania. Principalii investitori straini sunt companii din tari din Europa Occidentala (precum Franta, Germania, Italia, Olanda, Marea Britanie, Irlanda) si Statele Unite. Pe langa acestea, companii din Brazilia si din Bulgaria si-au inceput, de asemenea, operatiunile pe plan local. De la lansarea sa, Asociatia Liderilor din Domeniul Serviciilor pentru Afaceri din Romania a sprijinit investitorii straini interesati sa interactioneze cu companiile care desfasoara activitati in sectorul serviciilor pentru afaceri din Romania, evaluand oportunitati de investitii si de lansare a activitatilor, si s-a concentrat in stabilirea unor colaborari stranse si parteneriate strategice cu jucatori si sustinatori cheie din industrie, din perspectiva ABSL, asigurand astfel continuarea dezvoltarii pietei. Industria locala ofera o gama larga de servicii clientilor din Europa, America de Nord si Romania, acoperind si America de Sud, Africa, Asia Pacific, precum si Orientul Mijlociu.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri