Consiliul de Supraveghere al Complexului Energetic Oltenia l-a revocat vineri din functia de director general pe Laurentiu Ciurel, dupa ce acesta a contestat unele decizii ale Ministerului Energiei, precum sprijinul pentru energii regenrabile, si a fost trimis in judecata in dosarul Turceni-Rovinari.

Actionarii CE Oltenia voiau sa il demita pe Ciurel inca din sedinta din 23 noiembrie, insa, din lipsa de cvorum, Consiliul de Supraveghere nu a putut lua aceasta decizie, anunta Mediafax.

Ciurel a declarat recent ca, daca va fi demis, va contesta decizia in instanta si ca urmeaza sa fie inlocuit cu Laurentiu Ciobotarica, actualul director financiar al producatorului de energie.

Directorul revocat al CE Oltenia este trimis in judecata in dosarul "Turceni-Rovinari". In acest dosar au mai fost trimisi in judecata fostul premier Victor Ponta pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata (17 infractiuni), complicitate la evaziune fiscala, in forma continuata, si spalarea banilor, fapte savarsite in calitate de avocat, reprezentant legal al Cabinetului Individual de Avocat ''Ponta Victor-Viorel'', Dan Sova, avocat coordonator al Societatii Civile de Avocati ''Sova si Asociatii'', Dumitru Cristea, la data respectiva director general al Complexului Energetic Turceni si Octavian Laurentiu Graure, la data faptelor director economic al Complexului Energetic Turceni.

Potrivit DNA, in calitate de director la Directia Investitii din cadrul Complexului Energetic Rovinari (CER), Ciurel a semnat pe 3 septembrie 2007, 19 decembrie 2007 si 22 decembrie 2008 trei acte aditionale la contractul de asistenta juridica denumit «Consultanta juridica pentru incheierea contractelor de finantare si executie a instalatiilor de desulfurare aferenta grupurilor energetice 3 si 6 Rovinari» incheiat cu SCA «Sova si Asociatii», prin care s-a suplimentat valoarea contractului de asistenta juridica. Contractele au fost atribuite in mod direct catre SCA «Sova si Asociatii» fara nici un fel de procedura concurentiala, fara ca sumele sa fie prevazute in Planul de Achizitii Publice al companiei. Actele respective au fost incheiate cu incalcarea atributiilor de serviciu.

In executarea actelor aditionale, in perioada octombrie 2007 - decembrie 2008, Ciurel Laurentiu-Dan a semnat si avizat din partea C.E.R. facturile si notele de onorarii in valoare de 1.665.717,41 lei. Valoarea platita efectiv este cu mult peste sumele estimate prin contractele aditionale, iar banii platiti au provenit din fondurile de investitii.

Aceasta conduita a condus la vatamarea intereselor legale ale CER si a produs o paguba CER in cuantum de 1.665.717,41 lei, proportional cu sumele platite nelegal si corelativ obtinerii de foloase necuvenite catre SCA «Sova si Asociatii».

In calitate de director general si ordonator de credite al C.E Rovinari, Ciurel Laurentiu-Dan a incheiat, la 14 februarie 2008, un alt contract de asistenta cu SCA «Sova si Asociatii», in contextul unui litigiu dintre Complexul Energetic Rovinari (C.E.R) si SC pentru Inchiderea - Conservarea Minelor SA (ICM), cu incalcarea atributiilor de serviciu, intr-un litigiu care avea ca obiect o presupusa datorie pe care CER ar fi avut o catre ICM. Contractul de asistenta juridica a fost incheiat, desi complexul energetic beneficia deja de asistenta juridica din partea societatii de avocati, in baza contractului mentionat anterior, cu scopul exclusiv de a insera o clauza referitoare la plata unui comision de succes, in conditiile in care la momentul semnarii contractului, partile din litigiul principal se intelesesera deja asupra incheierii unei tranzactii (intelegeri).

In urma incheierii acestui contract, C.E.R. a fost prejudiciat cu 1.071.336,80 lei, (din care 977.463,88 lei comision de succes) corelativ obtinerii unui folos necuvenit in acelasi cuantum de catre SCA «Sova si Asociatii». Contractul respectiv, distinct de cel in legatura cu desulfurarea grupurilor energetice 3 si 6, a fost incheiat la insistentele inculpatului Sova Dan-Coman, cel care a si conceput termenii si conditiile respectivului contract, totodata semnandu-l din partea SCA «Sova si Asociatii».

De asemenea, Ciurel a contestat si mai multe decizii ale actionarului companiei, Ministerul Energiei.

CE Oltenia anunta vineri, intr-un comunicat semnat de Ciurel, ca majorarea cotei obligatorii de energie regenerabila la 12,15%, in 2016, propusa de Ministerul Energiei, este o masura neeconomica si are un impact puternic asupra consumatorului captiv, in special pentru populatie, dar si pentru producatorii clasic.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri